BiH

“Nećemo slaviti Dan državnosti BiH”

Zapadnohercegovački kanton (ZHK) neradnim danom proglasio je 25. novembar, a po riječima predsjednika kantonalne vlade Zdenka Ćosića, to nije zbog Dana državnosti BiH već zbog blagdana svete Kate.

Zdenko Ćosić - Jabuka.tv

“Mi smo donijeli odluku o proglašenju neradnog dana u ZHK jer je taj dan blagdan svete Kate koji se obilježava u nekoliko mjesta u našem kantonu”, kazao je Ćosić, navodeći kako po zakonu 25. novembar nije neradni dan.

Dodao je kako vlasti Zapadnohercegovačkog kantona nisu planirale nikakav program kojim bi se obilježio Dan državnosti BiH.

“To je političko pitanje oko kojeg nema konsenzusa i u našem kantonu i taj se dan neće obilježavati. Paradoksalno je da oni koji slave Dan državnosti sami negiraju temelje ZAVNOBiH-a”, dodao je Ćosić, prenosi “Hayat“.

Sveta Kata zaštitnica je Gruda, Ljubuškoga, Kreševa i drugih mjesta u BiH.

Ovakva odluka premijera Ćosića može se nazvati samo skandaloznom i sramotnom s obzirom da direktno negira datum obnove državnosti Bosne i Hercegovine. Zapadno-hercegovački kanton tako će se pridružiti entitetu Republika Srpska u kojem se već tradicionalno ne obilježava 25. novembar.

Podsjetimo da su 25. novembra 1943. godine potvrđene su historijske granice koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, a naša zemlja je tada definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika tadašnje Jugoslavije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh