BiH

Edita Đapo: “Ako ima medicinskog otpada, zatvorit ću deponiju Uborak”

Ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo govorila je danas o problemu neodlaganja otpada u Mostaru i apelima Mostaraca da se prestane odlagati otrovan otpad i izmjesti deponija.

Edita Đapo - N1

Mostaru prijeti epidemiološka katastrofa ukoliko se ne krene sa odlaganjem otpada. Ova deponija Uborak je stara, a kasnije je otvorena ova nova. Šest miliona eura je uloženo u tu deponiju. Direktor je rekao da još godinu dana mogu tu da odlažu i da onda treba doći do proširivanja deponije i nove okolišne dozvole. Potrebna je i javna rasprava i ukoliko bi se građani bunili ne mogu dobiti tu dozvolu“, riječi su ministrice Edite Đapo, piše “N1“.

Prema dozvoli Federalnog ministarstva okoliša i turizma na Uborak je dozvoljeno da se odlaže samo komunalni otpad no građani se žale da se tu izlaže i medicinski te animalni otpad, tvrde da na deponiji ima i piralena.

Dolje je bila inspekcija i oni su dali određene nalaze da treba da poprave neke stvari. Oni mogu platiti kaznu i napraviti mjerenja i vidjeti šta je. Svu ovu reakciju je izazvalo to da mulj sa pročišćivača ima piralena i da se vozi na Uborak. On se ne smije voziti na Uborak i nije se vozio nego neki pjesak iz tog pročišćivača. Piralen postoji u dozvoljenim mjerama da se odlaže na zemlju“, naglašava Đapo i govori kako inspekcija treba da kazni odgovorne za sav otpad koji se dovozi na Uborak a nije komunalni:

Treba kazniti direktora javne deponije zašto je to dozvolio. Pokazat će istraga i treba ga kazniti. Ako ima medicinskog otpada zatvorit ću deponiju. Nije meni problem poništiti dozvolu sutra, ali šta da radi grad Mostar onda?

Ukoliko bi dobili od inspekcije nalog da se odlaže animalni otpad koji šteti ljudima mi bi im je oduzeli ali mi nismo dobili takav izvještaj inspekcije“, dodaje Đapo.

Federalna ministrica Đapo kaže kako će kada svi materijali budu spremni predložiti ovaj problem kao tačku dnevnog reda na sjednici Vlade FBiH. No, svaki kanton, naglašava, nalazi lokaciju za svoju deponiju i ima svoj plan za upravljanje otpadom.

Nije uredu živjeti pored deponije, ali zašto su vlasti grada Mostara upravo tu lokaciju našli. Federalna vlada nema ništa protiv da oni nađu drugu lokaciju. Ja ću upoznati Vladu, ali Kanton je taj koji treba da riješi situaciju u Mostaru. Davno smo mi izašli iz tog centralističkog sistema.

Ako neće slati tu na Uborak neka nađu novu lokaciju gdje će slati smeće“, dodaje Đapo.

Resorna federalna ministrica od gradske vlasti u Mostaru traži da se zapita šta im je pametnije:

Da li im je bolje 12 miliona ulagati u neku novu deponiju ili unaprijediti ovu to je pitanje za njih ne za nas, mi to možemo podržati. Kredit su uzeli građani Mostara, ali ako ga oni ne budu vraćali, vraća Federacija – mi smo njihov garant.

Mostarskoj deponiji Uborak okolišna dozvola traje do septembra no aplicirali su i za novu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh