BiH

Zbog zagađenja zraka BiH gubi tri hiljade života

Svi akteri u BiH iz sektora energetike, prostornog planiranja i razvoja te saobraćaja pozvani su da se uključe u rješavanje problema zagađenja zraka.

Zagađenje zraka - Ilustracija / Vijesti.ba

Povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša, predstavnici programa Ujedinjenih naroda za okoliš i životnu sredinu (UNEP) danas su u Sarajevu istakli da je naučno dokazano da BiH gubi tri hiljade života zbog zagađenja zraka.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila je da se mora poštovati prostorni plan da bi se vodilo računa o okolišu i intervencijama u prostoru.

Ministarstvo je izradilo novi zakon o zaštiti zraka koji će nam omogućiti jaču borbu protiv emisije koja dolazi iz kućnih ložišta. Poznato je da je BiH potpisnica Pariške deklaracije i samim tim se obavezala da će raditi na tome da usklađuje prostorne planove s intervencijama u okolišu – rekla je Đapo.

Govoreći o aerozagađenju, kaže da bismo svi mi željeli da vidimo rezultate veoma brzo ali je to, naglašava ministrica, dugotrajan proces.

To je globalni problem, a posebno za male zemlje koji imaju nizak bruto društveni proizvod – dodala je Đapo.

Nadležne institucije za okoliš podržale su aktivnosti kampanje “Breathe Life”, koja je danas zvanično počela u Kantonu Sarajevo povodom Svjetskog dana okoliša.

Nažalost, predispozicije za zagađenje su velike te je naše opredjeljenje da svakodnevno u skladu s raspoloživim resursima iniciramo i provodimo čitav niz mjera fokusiranih na korištenje čistih energenata, energetsku efikasnost i adekvatno i održivo prostorno planiranje – kazao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović.

S današnjeg skupa poslana je poruka nadležnima da oporezuju zagađivače, ukinu subvencioniranje fosilnih goriva i prestanu graditi nove termoelektrane, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh