BiH

Bosna i Hercegovina u visokoj zoni rizika oboljevanja od multipla skleroze

Multipla skleroza je bolesti od koje u svijetu oboljeva sve više ljudi, posebno mladih od 25 do 40 godina, a u Tuzlanskom kantonu od nje boluje više od 300 osoba. Uz sve napretke u medicini veoma ju je teško dijagnosticirati – rečeno je danas na pres-konferenciji povodom Svjetskog dana multipla skleroze koji se obilježava sutra.

Multipla skleroza - Blogspot

Doktori s Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla upozorili su da je BiH u zoni visokog rizika oboljevanja od ove bolesti, prenosi Fena.

Mersudin Muminović koji se već pet godina nosi s ovom bolešću kaže da je sve simptome kao što su duple slike i otežano hodanje pripisivao učenju i naporu. Kao veoma aktivan plesač i student dva fakulteta nije mogao ni zamisliti da boluje od multipla skleroze. Ipak, uspio je završiti fakultet medicinske radiologije, osnovao udruženje oboljelih i prihvatio novi način života.

“Kada mi je konačno bolest dijagnosticirana ja sam nastavio normalan život. Nastavio sam studirati i boriti se. Završio sam fakultet Medicinske radiologije i sada sam u potrazi za poslom. Kada me neko pita kako sam uspio završiti fakultet, ja sam to učinio bez ikakvih problema. Jednostavno sam se pomirio sa činjenicom da sam obolio i nastavio živjeti punim plućima. I svima kažem da zbog oboljenja niko ne treba napustiti svoje snove”, kaže Muminović.

Načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla Dževdet Smajlović istaknuo je da je multipla skleroza bolest sa hiljadu lica.

“Tačan uzrok nastanka multipla skleroze se ne zna ni dan danas. U svijetu je od ove bolesti oboljelo više od dva i pol miliona stanovnika, a dijagnoza nije nimalo jednostavna”, istaknuo je dr. Smajlović.

Doktor Adnan Burina sa Klinike za neurologiju pojasnio je da je multipla skleroza bolest modernog doba, a koja zahvaća ljudski mozak i kičmenu moždinu. Također, poseban akcenat je stavio na njeno liječenje, upozoravajući da se ova bolest ne liječi putem interneta nego uz jasno savjetovanje liječnika.

“Meni je drago da posljednjih godina izlazimo iz tabua o ovoj bolesti. Mi na Klinici vrlo često kažemo pacijentima da se protiv multiple ne treba boriti, nego s multiplom treba živjeti, jer se radi o neizlječivom oboljenju, ali i oboljenju koje tek djelimično može limitirati svakodnevne aktivnosti. Želim naglasiti da je veliki problem i otežavajuća okolnost nama doktorima ‘doktor Google’. Ljudi čitaju sve odgovore koji se tiču ove bolesti, a vrlo često su oni netačni. Ja stalno potenciram našim pacijentima da sve što ih muči pitaju svoje doktore”, kaže dr. Burina.

U Federaciji BiH određeni lijekovi za multiple sklerozu su na esencijalnoj listi, a Tuzlanski kanton je jedini kanton u FBiH čiji Zavod zdravstvenog osiguranja sufinacira lijekove za ovu bolest za određeni broj pacijenata. Lijekovi su veoma skupi i na godišnjem nivou koštaju nekoliko stotina hiljada maraka.

Također, ove godine će biti povećano finaciranje za ovu bolest od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a i Federalni zdravstveni fond će u ovoj godini financirati nove lijekove.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh