BiH

Američki profesor Daniel Serwer: “Milorad Dodik je pretjerao i opasno se igra s vatrom”

Ugledni američki profesor Johns Hopkins Univerziteta u Washingtonu Daniel Serwer je u kratkom razgovoru za portal “Radio Sarajevo” prokomentarisao aktuelnu političku situaciju u BiH, upitan napredak na bh. putu prema NATO savezu, ali i izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Daniel Serwer - European Western Balkans

Komentarišući uporno Dodikovo odbijanje bh. puta ka članstvu u NATO savezu, Serwer kaže da je Dodik u potpunosti ‘pod uticajem’ zvanične Moskve, prenosi “Radio Sarajevo“.

“Izrazio bi se da je Dodik u ovom slučaju isturena ruka Moskve u Bosni i Hercegovini i da djeluje u skladu s naređenjima koja stižu iz političkog vrha Rusije”, smatra Serwer.

On dodaje da je sasvim jasna namjera zvanične Moskve, a kad je riječ o NATO savezu.

“Rusija ne želi da Bosna i Hercegovina postane dio Alijanse i to je za njih završena priča. Nažalost, u slučaju Dodika ne postoji neki dublji smisao njegovog ponašanja”, poručio je Serwer.

Govoreći o odnosima u regionu, a posebno s aspekta priče o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, Serwer je istakao “da je to priča o smrti”.

“Ne vidim u toj priči i u tim najava ništa osim smrti”, istakao je Serwer.

Komentarišući da se u ovoj priči spominje i pripajanje RS-a kao kompenzacija za izgubljenu teritoriju na Kosovu, Serwer je naglasio da je to “vrlo loša ideja”.

“Zaista loša ideja, i vjerujem da se to neće nikad dogoditi. Bojim se da se ipak nikad do kraja neće moći stati u kraj ovakvim pričama, koje lutaju kao zombi Bosnom i Hercegovinom kao i regionom”, smatra Serwer.

Dodaje da ipak priča o razmjeni teritorija predstavlja opasnost za Bosnu i Hercegovinu.

“Kad kažem opasnost za Bosnu i Hercegovinu prije svega mislim da trebamo obratiti pažnju ponovo na uticaj i želje Rusije i sjetiti se šta se dešavalo i dešava u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini”, naglasio je Serwer.

Na naše pitanje o “opasnim porukama” koje je Dodik uputio vojnicima u Oružanim snagama BiH (obucite uniforme Vojske RS-a, op.a.), Serwer je istakao da je to potez koji je “prelio čašu”.

“Mislim da je za neke ljude čak i u Rusiji ovo bilo previše. Prije svega to kažem jer Moskva voli da izigrava ‘pravednika’ i deklarativno podržava suverene države. Pa tako deklarativno podržava i suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ovim potezom je Milorad Dodik pretjerao i opasno se igra s vatrom”, zaključio je Serwer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh