BiH

MMF: Javna preduzeća u BiH, i pored ogromne imovine kojom raspolažu, nedovoljno doprinose ekonomiji

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi rekao je danas u Banjaluci da finansijsko stanje oko 550 državnih preduzeća u BiH nije dobro, da nisu profitabilne i da imaju velike dugove, zbog čega treba unaprijediti njihov rad i podići odgovornost njihovih rukovodstava.

MMF - Nezavisne.com

Parodi je rekao da mnoge državne firme, koje čine 20 odsto ukupne privrede u BiH i zapošljavaju oko 80.000 radnika, ne mogu da izmire svoje kratkoročne finansijske obaveze.

“Državni privredni sektor mogao bi da funkcioniše mnogo bolje. Vlade se ne ponašaju kao dobri vlasnici državnih firmi i treba mnogo uraditi da bi se unaprijedilo njihovo stanje, a jedan od poteza je podizanje odgovornosti onih koji rade u tim firmama”, rekao je Parodi na konferenciji za novinare, predstavljajući Izvještaj o radu u državnim preduzećima u BiH – rezultati i upravljanje.

Parodi je rekao da se u radu i upravljanju javnih firmi traže i veća javnost rada i kontrola, kao i profesionalizam i stručnost, a ne partijska i politička podobnost, te dodao da bi to dalo dobre rezultate, prenosi “Srna”.

On je naglasio da su dugovanja državnih preduzeća u BiH oko osam milijardi KM, što govori da je taj sektor prezadužen.

“Vlade i pored toga daju subvencije i ustupke tim firmama, a nedovoljno dobijaju zauzvrat”, naveo je Parodi.

On je dodao da se to sve negativno odražava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu stanovištva, te da izvršne vlasti u BiH treba da budu ažurnije i više vode računa o tome šta posjeduju kada je riječ o javnim preduzećima.

“Ako ste svjesniji toga šta imate, racionalnije biste donosili odluke u privrednom sektoru u skladu sa međunarodnim praksama”, naveo je Parodi i ponovio da bi rukovodstva javnih preduzeća trebalo da parlamentima u BiH redovno podnose izvještaje o svom radu da bi se podigla odgovornost za poslovanje.

Okrugli sto o radu javnih preduzeća održan je u hotelu “Bosna” u organizaciji Udruženja “Misli dobro” iz Banjaluke, čiji je član Branko Kecman takođe rekao da treba što više raditi na restrukturisanju i odgovornosti kada je riječ o poslovanju ovih firmi.

Kada je riječ o radu kompanija, Kecman je upozorio da je povrat na kapital u Republici Srpskoj manji od jedan odsto.

“Srpska upravlja sa otprilike pet milijardi KM. Ako bismo imali povrat od četiri odsto, to bi svake godine bilo oko 200 miliona ili izgrađena jedna manja hidrocentrala”, rekao je Kecman.

Izvještaji MMF-a pokazuju da javna preduzeća u BiH, pored ogromne imovine kojom raspolažu, nedovoljno doprinose ovdašnjoj ekonomiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh