BiH

Svećenici se edukovali o širenju mira i toerancije

Svećenici Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije danas su u Vladičanskom dvoru u Mostaru upoznati sa planom provedbe Platforme za mir, koji su ranije potpisali vjerski autoriteti u našoj zemlji.

Svećenici se edukovali o širenju mira i toerancije - Haber.ba

Prvi potpisnik bio je bivši vladika Grigorije, koji je prema riječima Majde Behram – Stojanov, direktorice projekta PRO – budućnost u sklopu kojeg je Platforma i potpisana, tako otvorio vrata svim drugim autoritetima koji su to činili kasnije. Cilj Platforme je izgradnja povjerenja i empatije, jačanje međureligijskog dijaloga i stvaranje preduslova i za suštinsko pomirenje naroda i građana u našoj zemlji. Behram – Stojanov je podrctala ulogu vjerskih zajednica prilikom izgradnje mira u BiH, kazavši da je ona danas ogromna, kao što je i u ostatku Svijeta.

Ovo je prvi put da se sveštena lica u okviru jedne eparhije okupe na istom mjestu i razgovaraju o mogućnostima kako svako od njih može promovisati bolju BiH, kakvu želimo i zaslužujemo. Sretni smo i počastvovani što ovim projektom postajemo servis za dizajniranje konkretnih aktivnosti. To je i svrha današnjeg okupljanja. Nadam se da ćete prihvatiti pozitivne poruke i da će one biti bogatstvo u turbulentnim vremenima koje živimo, kazala je.

Današnji događaj jedinstven je, jer predstavlja prvi iskorak jedne vjerske zajednice, s ciljem da se projekti poput ovog, konačno prenesu samim vjernicima.

Nije poenta da nešto ostane tek deklarativna stvar. Važnije je da se to zaista spusti na život običnog čovjeka. Sveštena lica u svakodnevnom su kontaktu sa parohijanima, a to su mjesta i prilike gdje se na pravi način može prenijeti ova priča, sadržana u Platformi, prokomentarisala je Majda Behrem-Stojanov.

Mostarski paroh Radivoje Krulj pohvalio je plan kojim će platforma sasvim sigurno ostati živa, te na samom terenu konkretnim primjerima doprinijeti izgradnji mira. Od sveštenika je želio da čuje nešto više kada je riječ o konkretnim primjerima, a od ljudi iz CRS-a više obrazovanja i svakako dobrih projekata.

Čovjek nije hrišćanin, ako nije graditelj mira. Mi, propovijedajući Evanđelje, svakako to jesmo, jer propovijedimo ljubav i mir, rekao je, prenoseći pozdrave i vladike Dimitrija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh