BiH

Šefik Džaferović: “Evidentan uticaj Rusije na bh. entitet RS”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je u Novom Pazaru da je utjecaj Rusije na djelovanje političara iz Republike Srpske evidentan i vidljiv i da je posljedica toga njihova negacija Zakona o odbrani. On je agenciji “Beta” rekao da su u BIH opredjeljeni da poštuju zakon i da ova zemlja ide NATO putem.

Šefik Džaferović - Blogspot.com

“Volio bih da uticaja Rusije nema, ali o tome treba da vodi računa i NATO. Mi smo doveli u pitanje formiranje Vijeća ministara tražeći da se ispoštuje Zakon o odbrani i preda prvi Godišnji nacionalni program u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO i vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati”, rekao je Džaferović.

On vjeruje da će se u sadejstvu zvaničnika BiH i država članica NATO-a naći neko rješenje da BiH preda prvi godišnji nacionalni plan i krene sa poštovanjem zakona koji je ranije usvojila.

Na pitanje agencije “Beta” da prokomentariše izjave Milorada Dodika koje daje u ime Republike Srpske sa skupova na kojima učestvuje u svojstvu predsjedavajućeg Predsedništva BiH, Džaferović je rekao da ovoj zemlji nisu mogli da naude ni mnogo veći igrači.

“BiH je cjelovita i demokratska država i ona se očuvala i onda kada joj je bilo najteže u historiji, u periodu agresije od 1992. do 1995. godine. Mnogo veći igrači nisu mogli nauditi BiH, pa neće ni ovi danas, budite uvjereni u to. Kada bilo ko iz entiteta Republika Srpska, a pogotovu najviši zvaničnici, iskazuje nepoštovanje prema suverenitetu i integritetu međunarodno priznate države BiH, neka zna da na taj način najviše ugrožava entitet koji predstavlja”, rekao je Džaferović.

On je istakao da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma, a da su entiteti nastali tada.

“Mogu samo da potkopaju Dejton i onda će nestati prvo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti, a BiH će nastaviti da postoji jer je postojala i prije toga”, rekao je Džaferović.

On je Bošnjacima u Srbiji poručio da treba da budu jedinstveni i da među njima mora postojati dogovor oko nekih stvari koje ne mogu biti predmet političke borbe i koje se moraju poštovati.

“Bošnjaci Sandžaka su autohton narod ovog podneblja i dio su ukupnog bošnjačkog korpusa. Bošnjaci moraju da poštuju Ustav Srbije i da se bore za sva prava koja su im garantovana Ustavom i zakonima, a ta prava su garantovana i brojnim međunarodnim dokumentima”, ocijenio je Džaferović.

On je dodao da i Bošnjacima u BiH treba mnogo više jedinstva, jer se i oni suočavaju sa brojnim izazovima.

“Međutim, sve ovo što mi danas u BIH doživaljavamo su manji zemljotresi u odnosu na zemljotres u periodu od 1992. do 1995. godine. Ipak, sve te probleme ćemo moći jednostavnije i lakše da rješavamo ukoliko među Bošnjacima, a onda i među svim BiH patriotama, bude više jedinstva”, rekao je Džaferović.

On je rekao da Bošnjaci u Sandžaku imaju pravo na bar približno jednake uslove života, infrastrukture i ambijenta, kao i ostali građani Srbije i da o tome treba voditi računa.

“Prošao sam putevima od Priboja, preko Nove Varoši, Sjenice do Novog Pazara. Nije to put koji ovaj narod ovdje zaslužuje. Srbija mora da omogući Bošnjacima da imaju jednaka prava kao svaki građanin te zemlje”, rekao je Džaferović.

On je istakao da po njegovom dubokom uvjerenju Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci u svim državama u kojima žive treba da idu putem ka Evropskoj uniji.

“Sve članice EU i države koje apliciraju da to postanu imaju svoje razloge zašto to čine, a oni su uglavnom politički, ekonomski, sigurnosni, ekološki i socijalni. Države nastale raspadom bivše Jugoslavije imaju i dodatni razlog, a to je da se članstvom u EU relativizira pitanje granica i ukupni odnosi se čine boljim, da se omogući potpuna sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga”, rekao je član Predsjedništva BIH.

Džaferović boravi u dvodnevnoj posjeti u Novom Pazaru i Sjenici, povodom 11. maja-Dana bošnjačke nacionalne zastave, tokom koje je imao odvojene sastanke sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom, gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsjednikom opštine Sjenica Hazbom Mujovićem.

On je zajedno sa domaćinima obišao nekoliko džamija u ova dva grada, gdje je klanjao.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh