BiH

Merkel ne želi slušati Dodika zbog njegove podrške Karadžiću i Mladiću, čak ga je namjeravala staviti na crnu listu

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastat će se sutra u Berlinu sa zvaničnicima Zapadnog Balkana i Evropske komisije. Lideri iz regije na sastanak odlaze svako sa svojim dilemama i pretenzijama.

Angela Merkel i Milorad Dodik - Ilustracija/FAZ.net

Međutim, ključna tema susreta trebao bi biti odnos Beograda i Prištine. Kosovske vlasti već su najavile kako će se na sastanku zalagati da pet zemalja članica Europske Unije priznaju Kosovo, ali da to učini i Bosna i Hercegovina. Srbija, s druge strane, traži ukidanje kosovskih taksi.

Pismo Milorada Dodika kancelarki Merkel nije urodilo plodom. U Berlin odlazi Denis Zvizdić. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije uvjerio kancelarku da je Zvizdić nelegitiman predstavnik, kojem je istekao mandat na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Zvizdić ovu situaciju posmatra kao diplomatski skandal.

“Mislim da to pismo nema formu diplomatske korespondencije i da je ono više na razini balkanskog trača, ali svjedočimo danas da ono nije polučilo nikakve rezultate i da pred put u Berlin vi razgovarate sa mnom kao predsjedavajućim Vijeća ministara. Koliko vidim u okolini nema nigdje gospodina Dodika. Pismo nije imalo efekta, ono će ostati u protokolima Njemačke i Francuske da pokazuju svojim službenicima da vide kako ne treba komunicirati”, poručuje Zvizdić.

Teme koje Zvizdić planira pokrenuti u Berlinu su stavljanje tačke na ratifikacije ugovora o granicama sa Srbijom i Hrvatskom. Poštivanje terotitorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Stabilnost kroz proširenje, odnosno davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, kako u Evropskoj uniji, tako i u NATO-u, piše “Hayat“.

Dodik se uzalud nadao da će njegovo pismo imati efekta naročio ako se ima u vidu da ga je njemačka kancelarka prošle godina namjeravala staviti na crnu listu EU zbog podrške ratnim zločincima Radovanu Karadžići i Ratku Mladiću.

Podsjetimo, da je ugledni list “Frankfurter Allgemaine Zeitung” (FAZ) prije nekoliko mjeseci objavio da Njemačka odavno razmišlja o uvođenju sankcija protiv Milorada Dodika i RS, zbog njihove antievropske politike, a ta vijest je ponovo došla u centar pažnje javnosti nakon što FAZ objavio tekst u kojem se kao povod za uvođenje sankcija Dodiku navodi njegova podrška osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“U ministarstvu vanjskih poslova Njemačke odavno se razmišlja o sankcijama protiv Dodika i njegove klike: zabrane putovanja, zamrzavanje računa Dodiku, njegovim pomagačima i firmama bliskim režimu. Da li je previše zahtijevati od moćne EU da kazni šačicu bosansko-srpskih mangupčina, koji otvoreno slave najveće ratne zločine u Evropi od 1945? Možemo se nadati da nije”, pisao je FAZ.

Njemački mediji javljaju da bi ovakav potez administracije kancelarke Angele Merkel podrazumijevao zabranu ulaska u zemlje EU, ali i zamrzavanje bankovnih računa.

U tekstu FAZ-a o haškim presudama naglašava se da da je zastrašujuće što nisu kažnjeni pojedini zločini nad Srbima, ali dodaje da to nikako nije razlog da Dodik za Ratka Mladića, koji je osuđen zbog zločina nad Bošnjacima, govori da je “patriota” koji je srpski narod sačuvao od uništenja, te da je “za njega odavno rezervisano mjesto heroja, što se kroz sudske presude ne može promijeniti”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh