BiH

Drama u Banovićima: Na rudare poslali specijalce

Blizu stotinu rudara jame Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići rano jutros stupilo je u štrajk zbog smanjenja plata i loših uslova rada.

banovici-rudari-protesti-Radiosarajevo.ba

Predstavnici rudara su istakli kako imaju tri zahtjeva: reviziju posljednje plaće, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka.

Rudari su odbili da razgovaraju s Upravom sve dok ne budu ispunjeni. Rudari kažu da topli obrok iznosi 10 KM, te žele povećanje za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u Federaciji BiH.

Kada je riječ o plati, kažu da je ona smanjena za 150-200 KM te trenutno fizički radnik u jami zaradi od 750 do 800 KM.

Ovo je jedini rudnik u Federaciji koji nije u koncernu sa Elektroprivredom te je ovo prvi put da rudari štrajkuju.

Na društvenim mrežama objavljen je i video grupe nezadovoljnih rudara njih oko 200 koji su blokirali željezničku prugu koja se nalazi u blizini direkcije rudnika.

Također, u blizini direkcije se nalaze i pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona

“Sramota države, specijalce poslati na rudare. Kukićeva sramota. Isključili su rasvjetu da mogu rudare udarati. Ovo je sramota Banovića”, komentar je autora video zapisa iz Banovića.

Rudari kažu da neće odustati i da će s trećom smjenom jame Omazići prenoćiti u blizini direkcije, piše “FTV“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh