BiH

PREMIJER ZVIZDIĆ GOVORIO NA DUBROVAČKOM SAMITU: “Prioritet BiH ostaje EU, ali snažno ćemo jačati i saradnju s Kinom”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić boravi u Dubrovniku gdje učestvuje na 8. samitu šefova vlada NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (16+1).

Dubrovacki samit-Denis Zvizdic-Slobodna Bosna

Predsjedavajući Zvizdić obratio se danas kolegama premijerima na plenarnoj sjednici Samita.

Obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH prenosimo u cijelosti:

“Uvaženi premijeru Keqiang,

Poštovani premijeru Plenković,

Poštovane kolege premijeri,

Dame i gospodo,

Najprije želim da se zahvalim i čestitam domaćinima na vrlo uspješnoj organizaciji 8. samita Kina i 16 država srednje i istočne Evrope. Osmi samit predstavlja dokaz održivosti našeg partnerskog odnosa i siguran je put ka jačanju bilateralnih i privrednih odnosa.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja u što skorijem periodu očekuje dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Evropski put je bio i dalje ostaje glavni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine te se nadamo da ćemo što prije dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata.

Zadovoljstvo mi je biti svjedokom razvoja i jačanja naše zajedničke saradnje u okviru “16+1” te naglašavam posvećenost Bosne i Hercegovine nastavku aktivnog učešća u implementaciji do sad dogovorenih projekata.

Bosna i Hercegovina je veoma zainteresovana da nastavi sa daljim unapređenjem i jačanjem veza sa Narodnom Republikom Kinom i zemljama srednje i istočne Evrope u oblasti turizma, energetike, transporta, metalne i drvne industrije jer to su naši prioriteni sektori i nosioci našeg najvećeg potencijala za domaća i strana ulaganja.

Liberalizacija viznog režima sa NR Kinom je rezultirala značajnim porastom broja kineskih turista koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu kao i regiju. Ove godine očekujemo da će BiH posjetiti oko 100.000 kineskih turista. To svakako predstavlja vidljiv rezultat naše saradnje i jačanja odnosa. To je istovremeno i dobra podloga za jačanje regionalne saradnje jer su prije nekoliko dana Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora promovirale zajednički projekat turističke ponude za sve turiste koji dolaze iz Kine za koji očekujemo da se proširi i na sve zemlje Zapadnog Balkana.

Skori početak izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW Blok 7 u Tuzli predstavlja benefite saradnje koju smo ostvarili kroz mehanizme “16+1″. Ovaj projekat predstavlja najznačajniju investiciju u energetski sektor u Bosni i Hercegovini. Koristim ovu priliku da naglasim da će se nova termoelektrana graditi u potpunosti u skladu sa energetskim standardima koje propisuje Evropska unija te će novi termoblok rezultirati značajnim smanjenjem zagađenost zraka i očuvanjem okoliša a uz povećanje energetske efikasnosti za 30 posto. Još jednom koristim priliku da se zahvalim uvaženoj ekselenciji premijeru Keqiang na podršci koju je ukazao ovom, za Bosnu i Hercegovinu, izuzetno važnom energetskom projektu.

Kao i ranije, želim istaći veliki interes Bosne i Hercegovine za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu. Naše zemlje imaju potpisan Sporazum o poljoprivrednoj saradnji kao i Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine.

Naš izvoz je u ovom trenutku dominantno usmjeren na zemlje Evropske unije, ali isto tako želimo da nastavimo saradnju između Bosne i Hercegovine i zemalja koje pripadaju CEFTA-i.

Pozdravljam usvajanje dokumenta Smjernica iz Dubrovnika u kojem smo usaglasili da do kraja 2019. godine godine Bosna i Hercegovina bude domaćin susreta ministara trasporta 16+1 a posebno mi je zadovoljstvo što će Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, biti domaćin 5. samita gradonačelnika glavnih gradova 16+1 čime čemo produbiti saradnju, komunikaciju i koordinaciju i na lokalnom nivou.

Zadovoljstvo mi je, da vas pozovem da posjetite Bosnu i Hercegovinu tokom održavanja ovih događaja.

Još jednom dozvolite da izrazim poštovanje i zahvalnost našem domaćinu, premijeru Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske, na izuzetnoj organizaciji ovogodišnjeg samita u prelijepom Dubrovniku.

Zahvaljujem na pažnji”.

Plenarnoj sjednici prisustvovao je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, piše “Slobodna Bosna“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh