BiH

Jefto Marić, najpoznatiji narodni meteorolog: Lani predvidio poplave, za ovu godinu najavljuje žege i suše

GRADIŠKA – Jefto Marić, najpoznatiji gradiški narodni meteorolog, inače ulični čistač, omiljen je u gradu na Savi.

Jefto-Marić-mojagradiska

Ovaj vrijedni komunalac, koji je stalno u pokretu, ima nekoliko neobičnih zanimanja, po kojima je drugačiji od ostalih, a posebno se izdvaja po predviđanju vremena.

Skrenuo pažnju

Period između dva Božića Jefto koristi za takozvane brojanice, prati vrijeme svih dvanaest dana i na osnovu toga kasnije s velikim uspjehom pogađa vremenske prilike. Lani je u potpunosti predvidio da će Sava dostići historijski maksimum te da će samo centimetri biti presudni da ne dođe do kataklizme. Time je skrenuo pažnju na sebe.

Za ovu godinu Jefto Marić predviđa sasvim drugačije vrijeme.

– Ova će godina biti sušna, već sada nedostaje dosta vlage u zemljištu, a i podzemne vode su nižeg nivoa. Kiše će do ljeta biti sasvim malo, pa će sjetva biti skuplja i prinosi manji. Očekuju nas i visoke ljetne temperature, pa će nam Sava biti spasonosno rješenje – kaže kroz smijeh Jefto Marić.

Narodni običaji

Jefto ne želi otkriti tajne kako pogađa vrijeme, a osim dana između katoličkog i pravoslavnog Božića, koristi i zapažanja za vrijeme ramazana, pogotovo prvog i posljednjeg dana mjeseca posta.

Kiše će do ljeta biti sasvim malo, kaže Jefto
– Nikad nisam slagao što se vremena tiče. To mi predstavlja i probleme na poslu. Ljudi me zovu u kafane na piće, da me časte, a ja moram raditi. Ponekad predahnem negdje za šankom – kaže Jefto.

On nam je otkrio samo jednu meteorološku tajnu, a to je da se uvjerio da i meteorolozi profesionalci uvažavaju narodne običaje i predviđanje vremenskih prilika i neprilika.

Nikuda bez makaza

Marić u džepu svakog proljeća nosi i vinogradarske makaze. Veliki je ljubitelj i poznavalac vinove loze i vina i, kako kaže, ne može odoljeti da pored ulice, dok radi, ne popravi greške na vinovoj lozi.

– Kao da znam pričati s vinovom lozom. Odmah mi za oko zapadne svaka, pa i najmanja greška napravljena prilikom orezivanja. Posebno sam stručan kada su u pitanju loze starijih dama, raspuštenica. Ja im orežem lozu i zaradim kaficu, vino ili hladnu vodu i svi smo zadovoljni – kroz smijeh govori Marić, prenosi mojagradiska..


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh