BiH

Reakcije iz Republike Srpske na presudu Karadžiću

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove povećao je u srijedu kaznu Karadžiću na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina koliko je dobio u prvostupanjskom postupku neodgovarajuća kazna. Žalbeno vijeće potvrdilo je gotovo sve elemente prvostupanjske presude.

n1

O Haškom tribunalu sudiće istorija na način da će sve koji su učestvovali u njegovom radu biti sramota što su bili dio političkog falsifikata, izjavio je Srni potparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kometarišući doživotnu kaznu zatvora koja je danas izrečena prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžić, Kovačević je naglasio da Srbi najveće žrtve raspada Jugoslavije.

“Siguran sam da će se za nekoga ko je potpuno neobjektivan i apsolutno pristrasan u budućnosti u srpskom narodu govoriti da je kao Haški tribunal. O tom tribunalu će suditi istorija na način da će sve koji su učestvovali u njegovom radu biti sramota što su bili dio političkog falsifikata”, rekao je Kovačević.

On smatra da je “dobra stvar što je ovo definitivno kraj Haškog tribunala i da se dobija prilika da se u BiH dođe do bilo kakve vrste pomirenja”.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je Srni da će presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora za najveći dio srpskog naroda biti teško prihvatljiva.

Borenović je istakao da ova žestoka i teška presuda izaziva različite emocije kod naroda u BiH i regionu, i da treba biti mudar, trezveno i hladne glave sagledati sve ove aspekte i vidjeti šta to znači za budućnost.

On je istakao da je izuzetno teško za srpski narod da prihvati ovakve navode, te naveo da treba razmišljati kako ići dalje i graditi budućnost u kojoj će se srpski narod osjećati ravnopravno sa drugim narodima na ovim prostorima.

“Treba vidjeti kako hladne glave iz ovog što se dešavalo svih ovih dana, mjeseci i godina napraviti neku vrstu pomaka u budućnost”, rekao je Borenović.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da je Haški tribunal ostao na istom fonu geopolitičkih razračunavanja i instrument sile, a ne instrument za utvrđivanje pravde, odgovornosti ili pomirenja među narodima.

“Žalosno je što će rezultat rada Haškog tribunala biti da narodi danas budu posvađani više nego prije rata, jer je, prilično providno, diskriminacijom jednog naroda učinio taj sukob potajno opasnim i za budućnost”, rekao je Srni Stevandić komentarišući drugostepenu presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu koji je danas prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Stevandić je dodao da je ovaj sud formiran kao element sile u geopolitičkom razračunavanju da bi se procesi na Balkanu odvijali u interesu Zapada.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je Srni da je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu politički instruisan, što je vidljivo iz kazne doživotnog zatvora za prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

“Mehanizam je otišao i korak dalje, jer nisu prihvatili prvostepenu kaznu zatvora od 40 godina, nego su je preinačili u doživotnu, što je katastrofa. Ovdje ne stanuje pravda, nego NATO pakt i politika međunarodne zajednice”, rekao je Kojić.

On je izrazio razočarenje zbog presude Karadžiću.

“Apsolutno sam razočaran, ako se u obzir uzme činjenica, koju je iznijelo žalbeno vijeće i odnosi se na Sarajevo po kojoj je Karadžić izdavao naredbe da se ne granatiraju civili, a to se ne uzme u obzir i kaže da je to rađeno iz političkih razloga. Oni ovaj dokaz ne vrednuju nego ga stavljaju u politički aspekt, a vrednuju insinuacije da je Karadžić možda morao da zna sve”, dodao je Kojić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocijenio je da će se nakon drugostepene presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor srpski narod suočiti sa velikim pritiscima, zbog čega mora biti jedinstveniji u Republici Srpskoj nego do sada.

Mitrović smatra da je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu ovom presudom definitivno ignorisao srpske žrtve rata kao da nisu ni postojale,prenosi N1

“Ovakva presuda je dokaz da je bila namjera da Srbi budu osuđeni i da se stavi tačka na navodno planirano zločinačko djelovanje protiv Bošnjaka na prostoru BiH”, rekao je Mitrović Srni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh