BiH

Drama u Tesliću: Dežurali cijelu noć kako ne bi bilo izborne krađe

Načelnik opštine Teslić Milina Miličević proglasio je sinoć pobjedu. Protiv njegovog opoziva glasalo je više od 4.000 građana u odnosu na broj onih koji su bili za opoziv.

Teslić / Dežurali cijelu noć kako ne bi bilo izborne krađe - Vijesti.ba

Kako bi sačuvao ovaj izborni rezultat i kako ne bi bio pokraden, načelnik te lokalne zajednice sa svojim priotalicama bio je primoran da dežura gotovo cijelu noć ispred zgrade u kojoj je zasjedala Komisija za referendum, a u nekoliko navrata je reagovala i policija, prenosi “BN“.

Za Miličevićev opoziv na osnovu 41 posto obrađenih glasačkih mjesta, glasalo je 36,6 posto građana, dok je protiv opoziva bilo 68,32 posto, saopštili su iz Komisije za sprovođenje referenduma.

Nakon proglašenja pobjede Miličević je sa ostalim aktivistima SDS-a bio primoran da dođe ispred zgrade u kojoj je smještena Komisija za provođenje postupka opoziva, koju je obezbjeđivao policijski kordon jer je po zatvaranju biračkih mjesta navodno uslijedila krađa glasova.

Miličević tvrdi da je posmatračima koji nisu pristalice SNSD-a na većini biračkih mjesta bio zabranjen uvid u zapisnike, iako po Izbornom zakonu BiH posmatrači na to imaju pravo. Plan je bio da se falsifikuju zapisnici na putu od biračkih mjesta do opštinske izborne komisije i na taj način promijeni volja građana Teslića.

Prava drama odvijala se i na biračkom mjestu u selu Vajići, gdje je reagovala i Jedinica za podršku, uz čiju je pratnju nakon tri sata od zatvaranja tog biračkog mjesta iznesena vreća sa glasaćkim listićima.

Policija je intervenisala i u kafiću koji se nalazi u neposredoj blizini gdje je smještena Komisija, jer su se pristalice Dragana Bogdanića napale aktiviste SDS-a, a tom prilikom jedan od učesnika tuče je razbio i kameru “BN televizije”.

Građani su nakon ovog nezapamćenog scenarija u šoku.

SNSD tvrdi drugačije

Nama u SNSD-u Teslić nije jasno i nemamo spoznaja zbog čega su Milan Miličević, i lokalni SDS stvorili vanrednu situaciju večeras, jer je on sa svojim aktivistima ušao u izbornu komisiju, otvarali su izborni materijal, blokirali rad komisije – rekao je Dragan Bogdanić, predsjednik OO SNSD-a Teslić za “ATV”.

On je dodao da rezultati koje dobijaju sa glasačkih mjesta, odnosno od komisija, nisu identični i ne slažu se sa objavom SDS-a.

– Zbog ozbiljnosti ove situacije, koju je napravio lokalni SDS na čelu sa načelnikom, mi ćemo čekati da se oglase nadležne institucije i da svi odrade svoj posao, i nakon brojanja, ili već odluke Komisije u kom će opravcu to ići, mi ćemo tu odluku poštovati. Zbog toga mi večeras nećemo izlaziti ni sa kakvim rezultatima, iako su oni dijametralno suprotni sa objavama SDS-a – rekao je Bogdanić.

On kaže da je nejasno zbog čega nije dozvoljeno da Komisija završi svoj rad, te da nakon toga svi oni koji imaju bilo kakve prigovore imaju mogućnost da to kroz redovan postupak provjere.

– Očigledno iz nekog razloga to večeras nije ovdje nije dozvoljeno i mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da se sklonimo. Sa strane SNSD-a postoji veliki gnjev i bijes, i želja članova da na neki način i mi uradimo slično, ali da ne bi doveli do neke ekscesne situcija, kao što imamo sad situaciju u MZ Rastuša gdje su naši ljudi blokirani, fizički napadnuti, maltene došlo je do obračina. Mi ne želimo to i čekaćemo da institucije sistema reaguju – rekao je Bogdanić.

On dodaje da su članovi SDS-a uništavali materijal i cijepali su vreće.

– Danas je to bilo jasno oko podne kada su došli lica iz Sarajeva, kasnije su se pojavili i visoki funkcioneri SDS-a, oko 17 sat i napravili incidenta u Buletiću, ali mi smo tu i čekamo da institucije sistema urade svoj posao i mi ćemo se oglasiti – rekao je Bogdanić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh