BiH

Uz dug u ‘Aluminiju’ rastao ‘ i broj zaposlenih

Unatoč negativnom financijskom rezultatu poslovanja i smanjenju iskorištenosti proizvodnih kapaciteta elektrolize Društvo nije provelo adekvatne mjere smanjenja troška zaposlenika. Upravo suprotno, u navedenom periodu, Društvo je povećavalo broj, navedeno je u pregledu poslovanja

Aluminij d.d. Mostar - PR/Haber.ba

Uzevši u obzir razinu proizvodnih kapaciteta i efikasnost poslovanja, čini se kako Društvo ima neadekvatnu strukturu zaposlenika, jedan je od navoda iz neovisnog pregleda poslovanja mostarskog Aluminija, koji ovih dana čeka izbor novog direktora, a u igru su, podsjetimo, aktualni v. d. direktora Dražen Pandža, Tomislav Mazal, Danijel Bukovac, Zlatko Topić i David Bećirović.

Revizorska kuća KPMG koja je krajem prošle godine izvršila pregled poslovanja mostarske kompanije, između ostalog je analizirala i pregled troška zaposlenika.

-U promatranom periodu, unatoč negativnom financijskom rezultatu poslovanja i smanjenju iskorištenosti proizvodnih kapaciteta elektrolize Društvo nije provelo adekvatne mjere smanjenja troška zaposlenika. Upravo suprotno, u navedenom periodu, Društvo je povećavalo broj, navedeno je u tom pregledu.

Također, uz to napominje se da Aluminij nije podmirio obvezu za mirovinske doprinose i porez na plaće radnika za razdoblje od veljače do rujna 2018. godine u iznosu od 6,2 milijuna maraka. No, to je bilo stanje krajem prošle godine, a, kako saznajemo taj dug je sada riješen.

Smanjen trošak kooperanta

Istovremeno KPMG, s obzirom da nije proveo operativni dubinski pregled Aluminija, napominje da nije u mogućnosti komentirati optimalni broj zaposlenika, ni u proizvodnji ni u administraciji, za trenutno ili očekivano smanjenje razine proizvodnje u elektrolizi.

-Predlažemo da se broj zaposlenika i učinkovitost procesa pažljivo razmotri kao dio inicijativa operativnog restrukturiranja, navodi se u pregledu.

Prema navodima rukovodstva, dio povećanja broja zaposlenika u proizvodnji u 2017. godini je posljedica provođenja mjera operativnog restrukturiranja temeljem koje su preuzeti zaposlenici kooperanta koji su dugi niz godina obavljali poslove održavanja u proizvodnji. Na takav način je prema navodima rukovodstva smanjen trošak kooperanta.

Dugovi i strateški partner

Podsjetimo, u istoj toj analizi navedeno je da Aluminij zadovoljava uvjete za stečaj. Također, projekcije za iduće dvije godine nisu baš dobre. Ukoliko se vrlo brzo ne poduzmu radikalne mjere restrukturiranja, Aluminij će do kraja 2020. povećati minus za dodatnih 94 milijuna maraka, a možda i više.

O težini stanja dovoljno govore i gole činjenice o dugovanjima nekadašnjeg giganta. Zaduženo je gotovo sve što se moglo zadužiti, pa tako EP HZHB ‘drži’ tehničku zgradu, UniCredit ljevaonicu, Raiffeisen elektrolizu, Bora banka restoran La Mirage… Elektroprivreda HZHB je najveći vjerovnik mostarskog Aluminija, koji je financirao operativno poslovanje te tvrtke, a dug nekadašnjeg hercegovačkog giganta prema EP HZHB na kraju prošle godine iznosio je oko 205 milijuna maraka. Kao jedan od izlaza navodi se hitno pronalaženje strateškog partnera, ali javnosti je zasada nepoznato događa li se išta po tom pitanju. Nakon što bude izabran direktor tvrtke, i to pitanje će vjerojatno dobiti svoj odgovor.

Struja

Aluminij je početkom 12. mjeseca 2018. godine uspio postići dogovor sa EPHZHB o opskrbi električnom energijom za cijelu 2019. godinu, plativo mjesečno uz odgodu od 120 dana. Navedenim sporazumima, Aluminij je osigurao kratkoročni nastavak poslovanja. Međutim, bez značajnog smanjenja troška i dugoročnog ugovora o isporuci električne energije po konkurentnim cijenama, nije izgledno da će Društvo izbjeći stečaj, navedeno je u Neovisnoj analizi poslovanja Aluminija. Da. L.

708 radnika u proizvodnji, 206 u ostalim resorima

Od siječnja do rujna 2017. Aluminij je imao 694 zaposlena u proizvodnji i 200 u ostalim resorima, dok je taj broj u rujnu 2018. iznosio 708 u proizvodnji i 206 u ostalim resorima. U pregledu je navedeno da je trošak zaposlenih (plaća i ostale naknade) u proizvodnji od siječnja do rujna 2017. iznosio 21,9 milijuna maraka, a u istom razdoblju u 2018. 20, 3 milijuna maraka. Od 1. do 9. mjeseca 2017. trošak ostalih zaposlenih (oni koji ne rade u proizvodnji) iznosio je 6,7 milijuna KM. Isti toliki trošak bio je i u istom razdoblju iduće godine, prenosi Dnevni list


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh