BiH

Poruka Džaferovića građanima BiH povodom Dana nezavisnosti: “Sloboda umjesto ropstva”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su građani BiH 1. marta 1992. godine nedvosmisleno odlučili glasati za samostalnost države i jasno kazali “ne” velikodržavnim projektima odbacivši na taj način ropstvo, a odabravši slobodu.

Šefik Džaferović - Fena.ba

Čestitajući građanima BiH Dan nezavisnosti, taj datum nazvao je jednim od najvažnijih u ukupnoj historiji domovine, budući da je dvije trećine građana odlučilo živjeti u nezavisnoj, međunarodno priznatoj državi, ravnopravnih građana na svakom pedlju njene teritorije.

U intervju za “Fenu” Džaferović je napomenuo da nema nikakvog osnova za osporavanje tog državnog praznika, podsjećajući da je referendum BiH organiziran u skladu sa Ustavom BiH, u skladu sa zakonom i uz strogo poštivanje svih regulativa međunarodnog prava.

Nakon provedenog referenduma, uslijedilo je i međunarodno priznanje BiH od tadašnje Evropske zajednice i Sjedinjenih Američkih Država i to 6. aprila retroaktivno mjesec dana nakon što su 6. marta objavljeni rezultati referenduma u Službenom listu Republike Bosne i Hercegovine.

BiH priznale su sve zemlje svijeta, a u maju 1992. godine postala je i članica Ujedinjenih nacija, sve ove činjenice govore u prilog tome da ne postoji niti jedan valjan razlog kojim se ove vrijednosti mogu osporiti, kaže Džaferović.

“To je državni praznik. Postoji Zakon o Danu nezavisnosti, a svi oni koji danas osporavaju 1. mart zapravo iskazuju nepoštovanje važećeg zakona. To je tako sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne promijeni”, jasno je istakao Džaferović.

Imajući u vidu princip koji govori o kontinuitetu pravnih propisa, dejtonski princip, Džaferović napominje da su ove činjenice nesporne za sve one koji žele poštovati Dejtonski mirovni sporazum, zbog čega smatra da je osporavanje ovog datuma ujedno i nepoštovanje tog sporazuma,prenosi “Fena”.

Ponovio je da nije moguće iz Dejtonskog mirovnog sporazuma crpiti samo prava entiteta, a osporavati državu i njene praznike. To je paket, dodao je, i prema njemu se ne može odnositi kao prema jelovniku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh