BiH

SVEČANO ZATVOREN EYOF: Najveća poslijeratna pobjeda podijeljenog grada

Svečanom ceremonijom ispred zgrade Gradske uprave u Istočnom Sarajevu zatvoren je 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji se od 10. do 16. februara održavao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

eyof-Slobodna Bosna

Četrnaesto izdanje Evropskog olimpijskog festivala mladih večeras je završeno gašenjem olimpijskog plamena ispred zgrade Gradske uprave u Istočnom Sarajevu.

Ceremonija zatvaranja EYOF-a počela je koncertom grupe “Van Gogh”, a program se nastavio dodjelom medalja. Vrijedi spomenuti da se ukupno 911 sportista i sportistkinja iz 46 zemalja na ovogodišnjem EYOF-u nadmetali u osam sportova i na sedam borilišta, a podijeljena su 32 seta medalja, piše “Slobodna Bosna“.

Nakon podjele medalja i intoniranja himne Bosne i Hercegovine prisutnima se obratio gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

– Nadam da će se nakon EYOF čuti dobar glas o Istočnom Sarajevu. Zahvaljujem se kolegama iz Sarajeva na korektnoj saradnji i svima koji su pomogli organizaciju ovog događaja. Drago mi je što će Plamen mira naredni domaćin EYOF, finski grad Voukatti, preuzeti upravo ovdje u Sarajevu. Jasno je da nam je potreban i neophodan Plamen mira, a nadam se da ćemo u budućnosti čuvati tradiciju i duh olimpizma – rekao je Vuković.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

– Pobijedio je sport, pobijedila je mladost, pobijedila je budućnost. Pokazali smo da možemo sarađivati, a jedno je sigurno da se ljudi dijele samo na dobre i loše. Neka vječno gori baklja mira i neka je vječna samo borba na sportski borilištima – poručio je Abdulah Skaka, gradonačelnika Sarajeva.

Izet Rađo, potpredsjenik OKBiH posebno je pohvalio volontere, njih 750 koji su omogućili da organizacija protekne u najboljem redu.

– Dragi sportisti hvala vam što se boravkom u Sarajevu i Istočnom Sarajevu pomogli da vratim olimpijski duh. Dragi volonteri vama hvala posebno, a naš san i dva grada sada su postali java – naglasio je Izet Rađo, potpredsjenik OKBiH.

Nakon dvojice gradonačelnika gradova domaćina EYOF-a 2019. godine prisutnima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a ceremoniji su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

– EYOF je završen. Ovih pet dana su bili mjesto borbe za medalje. Ovdje su svi bili okupljeni oko velike stvari. Bilo je krajnje vrijeme da odavde pošaljemo lijepu sliku u cijeli svijet, a mi smo napravili ram za tu sliku. Ovo je bila prilika da se naši tradicionalno dobri domaćini pokažu u svojoj najboljoj vrlini. Vjerujem da će mnogi osvajači medalja posebno u srcu nositi ovu olimpijadu. Sretan vam povratak kući, a oni koji nisu uspjeli osvojiti medalju morat će ponovo doći na Bjelašnicu i Jahorinu – rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na ceremoniji je upriličena i primopredaja zastave između ovogodišnjeg i organizatora narednog EYOF-a čiji je domaćin 2021. godine finski Voukatti, nakon čega je i intonirana himna ove zemlje, a potom i ugašen olimpijski plamen čime je EYOF 2019 i zvanično završen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh