BiH

Evropska komisija ne vjeruje Miloradu Dodiku i neće mu biti dopušteno da se javno obrati za govornicom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić sastaju se danas popodne sa visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Federicom Mogherini u Briselu. Međutim, kako saznaje Nezavisni istraživački centar (NICK), donesena je odluka da neće biti obraćanja medijima u zgradi Evropske komisije.

Milorad Dodik - N1info.com

Uprkos upitima medija za redovnom press brifingu u sjedištu Evropske komisije, nije objašnjeno zbog čega se niko od bh. delegacije niti Mogherini neće direktno obratiti javnosti nakon susreta. Zvanično, pojašnjeno je da “zbog zgusnutog programa za konferenciji za novinare nije bilo vremena”.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama, odluka je donesena u Briselu i to “iz predostrožnosti”, jer bi u skladu sa praksom na konferenciji za novinare u ime BiH trebao govoriti Dodik kao predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Domaćini, jednostavno ne vjeruju Miloradu Dodiku kako bi mu dopustili da se javno obrati za govornicom Evropske komisije. Postoji bojazan da bi, zbog svojih odnosa sa Rusijom, ali i činjenice da se nalazi na crnoj listi SAD, mogao poziciju iskoristiti za promociju svoju stavova i provokacije – rekao je izvor NICK-a u Briselu.

Također, to je poruka EU upućena Dodiku i njegovoj politici, da iako postoji mogućnost razgovora i kontakata to ne znači “toleranciju prema destabilizicaiji, antievropskoj politici i kršenju Dejtona”.

Da su iz EU postali oštriji prema praksi pojedinih političara da govornicu u Briselu koriste za promociju svojih stavova potvrđuje i nedavni primjer kada je upravo Mogherini prekinula obraćanje srbijanske premijerke Ane Brnabić nakon pregovora o Kosovu, nedozvolivši joj da nastaviti govoriti, piše “Nick“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh