BiH

Mašović i Lengyel o putu u NATO i saradnji vojski BiH i SAD

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović danas se sastao sa načelnikom Biroa Nacionalne garde SAD-a generalom Joseph L. Lengyelom.

Senad Mašović - Vijesti.ba

Sastanku sa predstavnicima Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, koji je organizovan u okviru posjete generala Lengyela Bosni i Hercegovini, prisustvovali su i zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević te načelnici uprava ZŠ OS BiH, dok su visoku vojnu delegaciju SAD-a činili još i načelnik J5 NG SAD-a generalmajor Giselle Wilz, politički savjetnik James Wayman i drugi saradnici, pišu “Vijesti“.

Razgovorima dvije delegacije su prisustvovali i komandant Nacionalne garde Maryland generalmajor Linda Singh, kao i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Marty J. Bissell i vojni ataše SAD u BiH brigadir Michael Tarquinto.

Tokom sastanka general Mašović je istakao značaj dosadašnje uspješne saradnje Oružanih snaga BiH sa Vojskom SAD-a i Nacionalnom gardom Marylanda, što je “stvorilo dobre pretpostavke za dugotrajno prijateljstvo ne samo vojski, već i država BiH i SAD, kao i građana.” On se zahvalio na pomoći i doprinosu SAD i NG Maryland koji su doprinijeli boljoj obučenosti, profesionalizmu i razvoju OS BiH.

General Mašović je upoznao Lengyela o aktuelnom stanju, težišnim aktivnostima i operacijama OS BiH u zemlji i inostranstvu, s posebnim naglaskom na aktivnosti i učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u Afganistanu čime doprinose osiguranju međunarodnog mira i sigurnosti.

General Lengyel je posebno naglasio da će SAD i dalje u potpunosti pružati potrebnu podršku BiH i OS BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, kao i punopravnom članstvu u NATO.

Pohvalio je angažman pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu. Također iskazao je daljnju podršku razvoju saradnje u narednom periodu.

U Sarajevu je također održan je i sastanak glavnih podoficira OS BiH na čelu sa glavnim podoficirom ZŠ OS BiH Mariom Bagarićem i glavnim narednikom Biroa NG Christopherom Kepnerom, uz prisustvo glavnog podoficira NATO štaba Sarajevo Matthew Charfauros i podoficira iz Ambasade SAD Andre Shand.

Na sastanku se razgovaralo o profesionalnom razvoju podoficirskog kora OS BiH, dostignutim ciljevima i obimu saradnje sa SAD-om u oblasti obuke podoficira. Također učesnici su razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje i razmjene iskustava u izvršenju podoficirskih dužnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh