BiH

“Rekao mi je da nisam dostojna marame koju nosim i da ga je stid što je musliman radi ovakvih”

Trinaest studentskih organizacija uputili su saopćenje za javnost povodom dešavanja na redovnoj Skupštini Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, održanoj 18.1.2019. godine u 18 sati, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Adla - Source.ba/Snapshoot

Trinaest Vijeća se ograđuje od odluka donesenih na pomenutoj Skupštini i obavještava javnost da SPUS ne smatra krovnom organizacijom svih studenata Univerziteta u Sarajevu, sve dok svoj rad ne uskladi sa Zakonom o studentskom organizovanju, te poništi odluke donesene na nelegalnoj Skupštini.

Saopćenje za javnost uputili su: Asocijacija studenata Akademije likovnih umjetnosti, Asocijacija studenata Akademije scenskih umjetnosti, Asocijacija studenata arhitekture, Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka SPONA, Asocijacija studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu, Asocijacija studenata Muzičke akademije, Asocijacija studenata Prirodno-matematičkog fakulteta, Udruga studentski zbor KBF Sarajevo, Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta “Steleks” Sarajevo, Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta, Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka, Vijeće studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Vijeće studenata Mašinskog fakulteta „Mašinac“.

Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu se oglasilo po ovom pitanju, pa su u saopćenju napisali:

“Mi nismo mogli prisustvovati nelegalnoj Skupštini, Skupštini kojoj prisustvuju fiktivna udruženja, Skupštini kojoj prisutvuju delegati izabrani samovoljom pojedinih predsjednika studentskih udruženja, te smo shodno time napustili Skupštinu. Novo rukovodstvo je izabrano nelegalnom većinom, definisano kvotama protivno Zakonu o studentskom organizovanju na osnovu nama nepoznatih kriterija, te samim tim oni nisu ni legitimni ni legalni predstavnici studenata Univerziteta u Sarajevu.

Obećavamo vam da ćemo se za naše predstavnike na Univerzitetu boriti do kraja, i da nećemo dozvoliti da nam pojedinci uzurpiraju krovnu organizaciju kao prethodnih godina. Ovo nisu naši predstavnici, i SPUS nije predstavničko tijelo studenata Univerziteta u Sarajevu.

Također, ispred Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu najoštrije osuđujemo verbalni napad bivšeg predsjednika Merima Serdarevića na našu uvaženu kolegicu Adlu Mulić, kojoj je kazao da treba da se stidi mahrame koju nosi na glavi i da ga je zbog takvih stid što je musliman. Ovim putem upućujemo punu podršku našoj kolegici Adli Mulić i pozivamo sve vas da ovaj post podijelite kako bi prije svega studenti, a i cjelokupna javnost bili upoznati sa stvarima koje se dešavaju u SPUS-u. Dignimo glas protiv nepravde”, stoji u saopćenju Udruženja studenata FIN-a.

Pozvali smo danas Merima Serdarevića, nekadašnjeg predsjednika SPUS-a, koji je za Source.ba prokomentarisao probleme u SPUS-u i navode da je vrijeđao studenticu FIN-a. Razgovor sa njim možete poslušati OVDJE.

Danas je za “Source.ba” portal govorila studentica Fakulteta Islamskih nauka, Adla Mulić. U nastavku poslušajte razgovor sa njom.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh