BiH

Šefik Džaferović o granici sa Srbijom i Hrvatskom: “Izjave susjeda nisu praćene djelima”

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda izjavio je da on i Željko Komšić ne uslovljavaju nikoga sa imenovanjem mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, nego samo zahtijevaju da se poštuju zakoni i usvojene procedure.

Šefik Džaferović - Blogspot.com

On je kazao da je na snazi “zamjena teza”, da on i Komšić uslovljavaju na bilo šta, nego uslovljavaju oni koji unilateralno odustaju od rješenja koja su usvojena zakonom i ranijim odlukama Predsjedništva BiH, javlja “N1“.

Oni koji neće da poštuju zakone, vanjske politike, oni uslovljavaju. To je zamjena teza da Komšić i ja uslovljavamo. Jasna je stvar da se predsjedavajući Vijeća ministara u ovom mandatu bira iz reda srpskog naroda i da ga predloži SNSD. Da bi Predsjedništvo moglo da donese odluku oko imena se mora okupiti parlamentarna većina, 22 glasa, mora da podnese program, principe djelovanja u kojem će biti sadržano da će se poštivati zakoni i utvrđene politike“, poručio je Džaferović.

Kako ćete dati mandat nekome ko unaprijed izjavljuje da neće da poštuje zakone i da BiH neće da pristupi MAP-u. Kada dođu 22 potpisa parlamentarne većine, koja može donijeti odluku, sa ovim principima, neće biti problem da se da glas za mandatara“, izjavio je Šefik Džaferović.

Kazao je da se sjednice Predsjedništva BiH moraju održavati, mora biti međusobnog poštivanja i onda neće biti problema.

Očigledno je da je problem onih koji unaprijed izjavljuju da neće da poštuju zakon“, rekao je član Predsjedništva BiH.

Što se tiče parlamentarne većine na nivou države – najbolja za BiH bi bila ona SDA, HDZ, SNSD, SDP i DF. Kazao je i to da je pozicija SDA mnogo bolja za učešće u vlasti i da će se voditi računa o interesu države.

Vlast treba da profunkcionira i da što bolje odgovori na izazove“, rekao je.

Govorio je Džaferović i o granicama sa Srbijom i Hrvatskom, te je poručio da Bosna i Hercegovina samo traži ono što je propisano međunarodnim pravom, niti više niti manje.

Jasna je stvar da BiH ima pravo pristupa otvorenom moru, ne znam u čemu je problem. Zašto Republika Hrvatska ne poštuje to pravo BiH. Odlučili su da grade most koji može ugroziti taj pristup“, ističe član predsjedništva BiH.

Dodaje da je poznata i granica sa Srbijom.

Granica se može zaključiti samo onako kako granica jeste. Dvije države trebaju da rješavaju brojna pitanja oko pograničnog prostora na bazi međusobnog uvažavanja. Mi želimo dobre odnose sa susjedima. Izjave do susjeda nisu praćene konkretnim djelima“, zaključio je Džaferović.

Što se tiče imovine – u Predsjedništvu BiH postoji većina i uvijek će nastupati tako da se zaštite interesi zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh