BiH

U Kantonu Sarajevo proglašena druga epizoda “Upozorenje”

Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo donio je odluku o proglašenju druge epizode “Upozorenje” sa ciljem zaštite zdravlja stanovništva, jer je u protekla dva dana došlo do porasta vrijednosti lebdećih čestica PM10.

Zagađen zrak iznad Sarajeva - Ilustracija / Kalesijski.com

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode ‘Upozorenje’ su usmjerene na smanjenje potrošnje energenata, odnosno smanjenje temperature u objektima koji se zagrijavaju, smanjenje upotrebe vozila starije proizvodnje i upitne tehničke ispravnosti sa stanovišta emisije izduvnih gasova, ubrzavanje saobraćaja, kao i zabrane izvođenja građevinskih radova, te posebno zabrane održavanja sportskih i kulturnih aktivnosti, kao i preporuka za izbjegavanje boravka najmlađe i zdravstveno ugrožene populacije na otvorenom prostoru, da se ne bi izlagali dodatnom riziku.

Apeluje se na pravna i fizička lica da maksimalno odgovorno koriste energente za grijanje, da ni u kom slučaju ne spaljuju otpad, jer je to kažnjivo. To se upozorenje posebno odnosi na pogone za rezanje drvne građe i proizvodnju namještaja kod kojih je uočena ovakva praksa.

Također, očekuje se od građana da više koriste sredstva javnog prevoza, a manje lična vozila kako zbog vremenskih nepogoda, tako i zbog usporavanja saobraćaja, prilikom čega se emituje veće zagađenje.

U slučaju nepoštivanja obaveza i za kontrolu operatora je zadužena Inspekcija zaštite okoliša Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, saopšteno je iz Press-službe KS-a, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh