BiH

Zvizdić pozvao Hrvatsku i Srbiju da što prije riješe pitanje granica s BiH i prekinu tenzije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je inicijativu Republici Hrvatskoj da ratificira, a Srbiji da potpiše Ugovor o granici sa BiH.

No image - Haber.ba

“Imajući u vidu ukupnu atmosferu na prostoru Zapadnog Balkana, koja je u posljednje vrijeme obilježena provokacijama, javnim verbaliziranjem opasnih secesionističkih namjera, falsificiranjem historije, negiranjem genocida u Srebrenici i glorificiranjem ratnih zločina(ca), zloslutnim idejama o crtanju novih granica na bazi etničkih principa, tendencioznim i zlonamjernim povezivanjem BiH sa odnosom izmedju Srbije i Kosova, neprihvatljivim carinskim nametima i barijerama suprotno odredbama važećih sporazuma, uzurpacijom imovine, kršenjem međunarodnih konvencija i neprihvatanjem presuda međunarodnih sudova, miješanjem u unutrašnje stvari i sličnim nedobrosusjedskim aktivnostima i porukama, smatram da je vrijeme, i to upravo sada, da se promijene trenutne paradigme ponašanja koje vode u slijepu ulicu, jer ono što najviše treba Zapadnom Balkanu nisu nove hegemonističke politike i podjele, nego pozitivan politički dijalog, mir, međusobna saradnja i napredak”, poručio je Zvizdić.

Ističe da sve zemlje na to, ako žele pripadati porodici evropskih država, a BiH je bezalternativno opredijeljena za EU integracije, obavezuju i brojni dokumenti koje su prihvatile sve zemlje Zapadnog Balkana.

“Smatram potrebnim podsjetiti na neke od njih, poput: Strategije za kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa Zapadnim Balkanom, koju je usvojila Evropska komisija u februaru 2018 godine, potvrđujući evropsku budućnost našeg regiona kao geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrijednostima. Tim dokumentima pripada i Deklaracija lidera članica EU, potpisana na Samitu u Sofiji u maju 2018., u kojoj je posebno istaknuto da ‘EU podržava zemlje Zapadnog Balkana u njihovoj posvećenosti nastavku jačanja dobrih susjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne saradnje, te da se to posebno odnosi na pronalaženje efikasnih rješenja za bilateralne odnose i sporove’, kao i ‘Zajednička deklaracija za oblast regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa’, koju su u Londonu u julu 2018. godine, potpisali premijeri ne samo zemalja Zapadnog Balkana, nego i zemalja članica EU, učesnica Berlinskog procesa:Njemačke, UK, Francuske, Austrije, Italije, Hrvatske, Slovenije i Poljske”, naveo je Zvizdić.

Dodaje da je u u ovim, kao i brojnim drugim dokumentima posvećenim regiji Zapadnog Balkana, posebna pažnja posvećenja jačanju dobrih regionalnih odnosa koji moraju biti bazirani na međusobnom razumijevanju i bezuvjetnom poštivanju suvereniteta, integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta svake od zemalja.

“Jasno su naznačeni prioriteti i oblasti zajedničke saradnje, kao i konkretni izazovi s kojima se suočava Zapadni Balkan, sa posebnim fokusom na važnost provođenja potrebnih reformi, te rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja prije pristupanja EU. Upravo su reforme i saradnja na polju politike, ekonomije, sigurnosti, obrazovanja, nauke, kulture, mladih, itd., neke od ključnih odrednica zajedničkog djelovanja koje smo u našem regionu svi prihvatili, ali očito neki stvarno, a neki nažalost, deklarativno kako bi se pred predstavnicima EU i međunarodne zajednice predstavili kao promotori mira i saradnje”, istakao je Zvizdić.

Tvrdi da je potpuno jasno, i bezbroj puta praktično i institucionalno dokazano, da BiH u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih susjeda, a vjerodostojnost ovakvog stava je pokazana kroz potpisivanje sporazuma o granici sa Crnom Gorom i kroz konkretne prijedloge i iskrenu namjeru da se isti pravni akt ratificira, odnosno ispregovara i potpiše i sa drugim susjedima.

“Poznato je da je Ugovor o državnoj granici između BiH i Republike Hrvatske potpisan 1999. godine i da se isti, iako nije ratificiran, primjenjuje, dok sa Republikom Srbijom takav ugovor, još uvijek, nije ispregovaran.
Zato ponovo pozivam Hrvatsku da ratificira potpisani ugovor o granici sa BiH, a Srbiju da sa Bosnom i Hercegovinom, a u cilju jačanja međusobne saradnje, mira i stabilnosti, u najkraćem roku potpiše međudržavni Ugovor o granici”, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara.

Finalizacija ovih bilateralnih pitanja, ističe, bi imala izuzetnu simboliku međusobnog povjerenja i saradnje, i ujedno predstavljala najkonkretniju potvrdu više puta izrečenih stavova naših komšija o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

“Bio bi to istovremeno, i najbolji izraz političke zrelosti i društvene odgovornosti svih regionalnih lidera koji su iskreno naklonjeni održivoj i trajnoj stabilnosti na Balkanu. Jednostavno kazano, to bi bilo trasiranje puta koji bi nas vodio u prosperitetnu budućnost i izgradnju povjerenja i trajnog pomirenja. Sve drugo bi i dalje bacalo sjenu na iskrenost izrečenih stavova o međusobnom poštivanju i predstavljalo plodno tlo za dalje velikidržavne, radikalne i provokativne ideje i aktivnosti”, naveo je Zvizdić.

Podsjeća da je Bosna i Hercegovina, kao višestoljetna historijska činjenica, sa svojom neuništivom kulturološkom isprepletenošću, 22. maja 1992. godine postala članicom Ujedinjenih nacija, čime je priznata kao suverena država u postojećim granicama. Ista stvar je i sa susjedima BiH.

“Zbog toga bi međusobnim potvrđivanjem međunarodno priznatih granica prestale špekulacije o teritorijalnim pretenzijama, otcjepljenjima, podjelama, etničkim razmjenama teritorija i skrivenim ali nažalost, još uvijek živim namjerama stvaranja ‘velikih’ država. Bile bi to poruke za mir, za budućnost, za nove generacije i njihov prosperitet. Dakle, ratifikacija odnosno, potpisivanje ugovora o granici izmedju BiH, Republike Hrvatske i Republike Srbije, bi u ovome momentu bila najefikasnija poruka koja bi prekinula spiralu tenzija i pokrenula ozdravljujući proces saradnje, povjerenja i pomirenja, razvoja ukupnog regiona i svake države pojedinačno”, istakao je Zvizdić.

Smatra da jedino kroz iskrenu saradnju, zajednički nastup i ekonomsko i infrastrukturno povezivanje, region Zapadnog Balkana ima šansu da postane privlačan stranim investitorima i siguran i prosperitetan za buduće generacije.

“Zbog toga je najvažniji zadatak za one koji trenutno vode političke i druge procese, da donesu mudre i hrabre odluke, usklađene sa normama međunarodnog prava i poštivanja suvereniteta, i time pokažu želju za izgradnjom povjerenja i međusobne saradnje. Baš kao što je to rekao ‘arhitekta ujedinjene Evrope’, R. Schumann: ‘Evropa se neće stvoriti odjednom. Izgradit će se putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost’”, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ratificiranjem Ugovora o granici izmedju BiH I Hrvatske, i potpisivanjem i ratificiranjem Ugovora o granici između BiH i Srbije, i mi bi, smatra Zvizdić. zajedno sa Crnom Gorom, kao region stvorili temelje istinske solidarnosti i izgradnje zajedništva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh