Vijesti

Počinje samit lidera Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana: Opet rampa za BiH

Komisija je davno BiH postavila 14 uvjeta za stjecanje statusa kandidata, no BiH ih još nije sve ispunila

Na samitu lidera Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana danas se očekuje, između ostalog, davanje ili odobrenje ubrzanja za nekoliko država ka članstvu u EU.

Očekuje se rasprava o uvjetima ulaska u Evropsku uniju.

Podsjećamo, političkim sporazumom iz Brisela, Evropska unija je predstavila principe koji bi osigurali funkcionalnu državu, te ubrzali evropski put Bosne i Hercegovine.

Prema nezvaničnim informacijama u nacrt dokumenta koji će lideri 27 država članica usvojiti na sastanku Evropskog vijeća, kandidatski status će dobiti Ukrajina i Moldavija, dok su Gruzijci još pod upitnikom.

– Evropsko vijeće priznaje evropsku perspektivu za Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju. Budućnost tih država i njihovih građana je unutar Evropske unije. Evropsko vijeće je odlučilo dodijeliti status zemlje kandidata Ukrajini i Republici Moldaviji – stoji u nacrtu zaključaka.

14 uvjeta
Tako će lideri EU prihvatiti preporuku koju je prije sedam dana dala Evropska komisija.

Evropska komisija se, navodno, protivi davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini, iako se pojavila i ta ideja.

Naime, Komisija je davno BiH postavila 14 uvjeta za stjecanje statusa kandidata, no BiH ih još nije sve ispunila.

Džaferović na samitu
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović će učestvovati na Samitu Evropska unija – zapadni Balkan koji se održava u Briselu.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH, samit Evropska unija – zapadni Balkan, na kojem će učestvovati lideri država članica Evropske unije i država zapadnog Balkana, bit će održan uoči sjednice Evropskog vijeća, na kojoj će lideri članica EU donijeti odluke koje će imati ključni značaj za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine i regiona,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh