Vijesti

Počela hitna sjednica Doma naroda PS BiH o sredstvima za opšte izbore

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda, koji je naveo kako se sredstva za provođenje izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije BiH

U Sarajevu je počela hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na čijem dnevnom redu je razmatranje zahtjeva o osiguravanju sredstava za finansiranje opštih izbora, raspisanih za 2. oktobar ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda, koji je naveo kako se, prema odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, sredstva za provođenje izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine o raspisivanju izbora.

Budući da je CIK BiH 4. maja donio odluku o raspisivanju i održavanju općih izbora, sredstva je bilo potrebno osigurati najkasnije do 19. maja.

Iz Kluba delegata bošnjačkog naroda su u zahtjevu predložili da Dom naroda PS BiH donese sljedeći zaključak:

“Nalaže se Vijeću ministara BiH, da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, donese odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12.500.000,00 KM na ime rashoda Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za održavanje Opštih izbora 2022. godine”, navodi se u zahtjevu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na telefonskoj sjednici 17. maja nije donijelo odluku o izdvajanju novca za izbore, jer su se tome usprotivili ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh