Vijesti

WHO: Misteriozni slučajevi hepatitisa nisu povezani sa vakcinacijom protiv COVID-19

Istraživač Svjetske zdravstvene organizacije o HIV-u, hepatitisu i spolno prenosivim infekcijama dr. Philippa Easterbrook je kazala da je do sada 16 djece podvrgnuto operaciji transplantacije jetre, a da je umrla jedna osoba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da slučajevi hepatitisa nepoznatog porijekla, koji su se pojavili u Velikoj Britaniji, a nakon toga registrovani u mnogim zemljama Evrope, nisu uzrokovani vakcinacijom protiv COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživač Svjetske zdravstvene organizacije o HIV-u, hepatitisu i spolno prenosivim infekcijama dr. Philippa Easterbrook, govoreći na konferenciji u Uredu Ujedinjenih naroda (UN) u Ženevi, podijelila je najnovije informacije o sve većem broju slučajeva hepatitisa nepoznatog uzroka.

Navodeći da je virus potvrđen kod 170 djece u dobi od mjesec dana do 16 godina u 16 zemalja, Easterbrook je napomenula da je 50 posto slučajeva u dobi između tri i pet godina.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je u saopćenju od 26. aprila tvrdio da je broj slučajeva hepatitisa dostigao 190.

Easterbrook je kazala da je do sada 16 djece podvrgnuto operaciji transplantacije jetre, a da je umrla jedna osoba.

Istakla je da uobičajeni virusi hepatitisa nisu pronađeni ni u jednom od do sada ispitanih slučajeva.

“Nema infekcija koje su povezane sa otrovom, trovanjem hranom ili putovanjima”, kazala je Easterbrook.

Što se tiče mogućnosti povezanosti slučajeva hepatitisa sa vakcinacijom protiv COVID-19 ili COVID-19, Easterbrook je izjavila: “Poznato je da vrlo malo djece zaražene virusom vakcinisano protiv COVID-19. Slučajevi nisu povezani sa vakcinacijom protiv COVID-19”.

Prema njenim riječima, Velika Britanija je zemlja sa najvećom incidencom misterioznog hepatitisa sa 114 slučajeva, a zatim slijedi Španija.

Iz WHO-a je 16. aprila saopćeno da je 74 djece u Velikoj Britaniji otkrilo virus hepatitisa nepoznatog porijekla.

Prema WHO-u, do sada je virusom zaraženo najmanje 170 djece, dok se prema ECDC-u ova brojka navodi kao najmanje 190.

Uzrok bolesti, koja izaziva tešku upalu jetre, još uvijek nije poznat, niti se zna kako se prenosi, ali su u toku mnoga istraživanja.

U svim do sada otkrivenim slučajevima akutnog hepatitisa, djeca su bila imuna, takve infekcije su bile normalne, a nekoliko djece imalo je infekciju adenovirusom ili SARS-CoV-2, ili oboje, isključujući najčešće uzročnike hepatitisa. Radi se o hepatitisu od A do E virusa i drugih patogena.

Prijavljeno je da su djeca kod kojih je virus otkriven u posljednjih mjesec dana imala simptome poput žutice, proljeva, povraćanja i bolova u stomaku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh