Vijesti

Završeni pregovori SAD i Rusije u Ženevi

Mi smo Amerikancima na izuzetno detaljan način predstavili logičan i suštinski dio naših prijedloga, objasnili zašto je dobijanje zakonskih garancija od NATO-a da se neće širiti apsolutni imperativ, rekao je Rjabkov

pregovori Rusija i SAD - Avaz

NATO mora da odbaci princip vojnog “razvoja teritorije” svog istočnog krila, rekao je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov na konferenciji za novinare.

Rjabkov se obratio medijima nakon razgovora u Ženevi sa zamjenikom američkog državnog sekretara Vendi Šerman (Wendy Sherman) i drugim zvaničnicima koji su trajali 7,5 sati.

Rusija želi osigurati da Ukrajina nikad ne postane članica NATO-a
Rjabkov je rekao da je od suštinske važnosti za Rusiju da osigura da Ukrajina nikad ne postane članica NATO-a, prenosi “Reuters”.

– Mi smo Amerikancima na izuzetno detaljan način predstavili logičan i suštinski dio naših prijedloga, objasnili zašto je dobijanje zakonskih garancija od NATO-a da se neće širiti apsolutni imperativ, objasnili zašto moramo da dobijemo zakonske garancije o nerazmještanju relevantnih udarnih sistema i zašto postavljamo pitanje o tome da NATO prekine sa vojnim razvojem država koje su se pridružile Alijansi poslije 1997. godine – rekao je Rjabkov, prenio je “Sputnjik”.

Razgovori teški i dugotrajni
Diplomata je upozorio da su svi pokušaji SAD i NATO-a da ucijene i uplaše Rusiju “neprihvatljivi” iz perspektive Moskve i da neće dati nikakve rezultate.

Rjabkov je rekao da su razgovori bili teški, duboki, dugotrajni i ispunjeni konkretnim prijedlozima. On je rekao da američka strana nije pokušala da zaobiđe nijedno osjetljivo pitanje tokom razgovora i tretirala ih je “veoma ozbiljno”, primijetio je on.

Zamjenik ministra spoljnih poslova je, takođe, rekao da je ruska strana tokom razgovora ponovila svojim američkim kolegama da Moskva apsolutno ne planira da “napadne” Ukrajinu. Rjabkov je, takođe, potvrdio da su se dvije strane dotakle budućnosti novog START-sporazuma i strateške stabilnosti uopšte, ali da nisu bile centralne u ovim razgovorima, prenosi “Sputnjik”. prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh