Zdravlje

Osim što su slatke, trešnje su odlične i za zdravlje: Šaka je DOVOLJNA…

Sezona trešanja je počela, a evo zbog čega je dobro da ih jedete.

Trešnje - Neum-bih.com

Sezona trešanja je uveliko počela, mališani ih obožavaju, ali i oni stariji. Ne samo što su slatke i osvježavajuće, one imaju brojne blagodeti za naše zdravlje.

Trešnje su bogate kalijumom i zato dobro djeluje na izlučivanje vode iz organizma. Takođe, oni koji žele da smršaju, odličan su saveznik u gubitku kilograma, jer ne sadrže masti. Evo kako još djeluju na zdravlje:

1. Podižu nivo energije

Većina kalorija u ovoj voćki potiče iz prirodnih šećera u njima koji poboljšavaju rapoloženje i podižu nivo energije. Zato, sljedeći put kada u toku dana osjetite kako vam pada energija, uzmite šaku trešanja i odmah ćete se osjećati bolje.

2. Pomažu da bolje spavate

Ako imate problema sa nesanicom, svakodnevno konzumiranje trešanja može da vam poboljšao san. Trešnje sadrže melatonin koji pomaže ljudima koji boluju od insomnije.

3. Čuvaju vid i kožu

Još jedan dobar razlog zašto bi trebalo da jedete trešnje je taj što je ovo voće odlično za vid. Trešnje sadrže puno vitamina A, a deo ovog vitamina je beta karoten koji poboljšava vid i čini oči zdravijim. Retinol je još jedan deo vitamina A koji pomaže da koža izgleda zdravo i svježe. Trešnje sadrže 20 puta više vitamina A od jagoda i borovnica.

4. Poboljšavaju probavu

Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi. Šaka trešanja dnevno sasvim je dovoljna.

5. Smanjuju bol

Trešnje su odličan izvor antocijanina koji umanjuje bol i oticanje te ublžava simptome hroničnih bolesti kao što su giht i artritis.

6. Sprečavaju grčeve u mišićima

Iako banane imaju više kalijuma od trešanja, mnogi ne vole ovo južno voće. Zato, slobodno jedite što više trešanja kako biste spriječili i umanjili grčenje u mišićima. Trešnje mogu pomoći i u ublažavanju menstrualnog bola.

7. Bolje pamćenje

Ako se osjećate kao da ste zaboravni, trešnje mogu pomoći da poboljšate funkcioniranje mozga, bez obzira na to koliko imate godina. Trešnje su poznate kao “hrana za mozak” jer su bogate moćnim antioksidansom antocijaninom, koji je odličan za mozak.

8. Čuvaju srce i krvne sudove

Istraživanja su pokazala da kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, kao i broja srčanih otkucaja, a kako su trešnje izuzetno bogate ovim mineralom, štite od mnogih kardiovaskularnih bolesti. Trešnje su takođe bogate i magnezijumom, koji smanjuje rizik i pospješuje oporavak od srčanog udara. Osim toga, trešenje sadrže i sterole koji pomažu da se na prirodan način snizi holesterol, piše mondo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh