Vijesti

Šta uzrokuje srčani udar kod mladih ljudi?

SRČANI udar, srčani zastoj i druge kardiovaskularne bolesti postale su velika zdravstvena briga u cijelom svijetu, ali tek se u posljednje vrijeme dijagnosticira i prijavljuje sve veći broj kardiovaskularnih problema među mlađom populacijom.

Srčani udar - Screenshot

Dok liječnici i medicinski djelatnici tek trebaju pronaći konačne odgovore na takve pojave, otkrili su nekoliko čimbenika koji bi mogli pridonijeti bržem i boljem otkrivanju uzroka.

Doktori kažu da glavnim uzrokom te pojave smatraju prakticiranje određenih aktivnosti bez prethodnog odobrenja stručnjaka.

Ljudi odluče trenirati gimnastiku. Na svoju ruku rade treninge s utezima i vježbaju na traci za trčanje, bez prethodnog pregleda srca. Neki čak uzimaju dodatke koji nisu zdravi i uzrokuju oštećenje srca, što dovodi do aritmije.

Napor na srcu uzrokuje stvaranje ugrušaka, koji mogu dovesti do srčanog udara. Neke osobe imaju genetske predispozicije za srčane bolesti, stoga je vrlo bitno savjetovati se sa stručnjakom prije početka neke naporne aktivnosti, jer, iako toga možda niste svjesni, vaše srce možda ne može izdržati veće napore i stres. prneosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh