Vijesti

Radovan Karadžić napustio Nizozemsku

Kaznu će služiti u zatvoru u Velikoj Britaniji

Radovan Karadzic-Buka.com

Ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je kao bivši predsjednik RS-a, osuđen na kaznu doživotnog zatvora, prebačen je jučer u Veliku Britaniju. Ovu informaciju za srbijanske medije potvrdio je Darko Mladić, sin Karadžićevog “ratnog druga”, također ratnog zločinca Ratka Mladića.

Prema odluci Međunarodnog mehanizma za krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Radovan Karadžić, koji je u pritvorskoj jedinici Scheweningen proveo 13 godina, nastavak doživotne kazne zatvora služiće u britanskom zatvoru Wakefield.

Njegovi advokati su uložili prigovor na odluku o premještanju, tvrdeći kako će Karadžiću u Wakefieldu biti ugrožena sigurnost. To su argumentovali tvrdnjom da je prije nekoliko godina u istom zatvoru pokušano ubistvo još jednog ratnog zločinca sa ovih prostora, Radislava Krstića. Međutim, predsjednik MMKS-a Carmel Agius je odbio ovaj prigovor.

Navodno je Karadžić prije premještanja tražio da sa sobom ponese hard diskove, te da u zatvoru ima pristup kompjuteru, jer priprema zahtjev za reviziju presude,piše Oslobodjenje

Karadžić je osuđen na doživotnu kaznu zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh