Vijesti

Otkriveni detalji prvog sastanka: Gdje i kad će se sresti Biden i Putin

Prvi susret licem u lice između američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina održat će se sljedeći mjesec u Švicarskoj, potvrdila je Bijela kuća u utorak, dok administracija i Kremlj finaliziraju dogovore za summit.

“Predsjednik Biden sastat će se s predsjednikom Putinom u Ženevi u Švicarskoj 16. juna 2021. Čelnici će razgovarati o čitavom nizu hitnih pitanja, dok nastojimo vratiti predvidljivost i stabilnost odnosa SAD-a i Rusije”, rekla je Bijela kuća u Izjava.

Dugo očekivani sastanak uslijedit će na kraju Bidenovog prvog međunarodnog putovanja. Bijela kuća poslala je ove sedmice savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana u Ženevu na sastanak s ruskim kolegom, rekli su dužnosnici, dok se detalji o sastanku Bidena i Putina iznose na površinu.

Sastanak dolazi gotovo tri godine nakon što se Putin susreo s tadašnjim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u Helsinkiju u Finskoj. Dužnosnici su rekli da će sastanak s Bidenom izgledati vrlo drugačije od onog u julu 2018, tokom kojeg je Trump stao na stranu Putina i otvoreno odbacio američke obavještajne podatke o ruskom miješanju u izbore 2016. godine.

Podsjetimo, Biden se prethodno susretao s Putinom, dok je bio potpredsjednik SAD-a, uključujući sastanak 2011. tokom kojeg je Biden rekao da je gledao Putinu u oči i izjavio: “Mislim da nemate dušu.”

Također, u intervjuu u martu, Biden je Putina nazvao ubicom, rekavši da će ruski čelnik “platiti cijenu” za svoje napore da potkopa američke izbore 2020. godine. Kao odgovor, Kremlj je opozvao svog ambasadora u SAD-u prvi put nakon više od 20 godina.
Putin je na Bidenove kritike odgovorio suhom željom za “dobrim zdravljem” i prijedlogom za televizijsku raspravu uživo.

Specifični dnevni red i format sastanka u Švicarskoj i dalje se utvrđuju. prenosi “Radiosarajevo“-

Biden planira da početkom juna ode na prvo putovanje u inostranstvo, nastojeći uvjeriti svjetske čelnike na summitu Grupe 7 u jugozapadnoj Engleskoj i summitima NATO-a i Europske unije u Bruxellesu u svoju predanost tradicionalnim američkim savezima. U Švicarsku bi trebao nakon sastanaka u Ujedinjenom Kraljevstvu i Bruxellesu. Prošle sedmice američki državni sekretar Antony Blinken sastao se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyem Lavrovom, što je bio prvi susret SAD-a i Rusije na visokom nivou otkako je Biden stupio na dužnost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh