Vijesti

Na današnji dan srušen je Stari most

Pao je nakon što je istrpio hiljade projektila ispaljenih sa položaja HVO-a, ali Haški sud je donio odluku kojom je Stari most proglašen je legitimnim vojnim ciljem, pa za njegovo rušenje u konačnici niko nije odgovarao

vijesti

Prodoran zvuk sirene koja je značila opasnost razbio je muk na obalama Neretve, a kada se gusti dim razišao, postalo je jasno da je srušen Stari most. Devetog novembra 1993, u 10.16 sati najvredniji spomenik u našoj zemlji pao je nakon što je istrpio hiljade projektila ispaljenih sa položaja HVO-a.

Haški sud prije tri i po godine donio je odluku kojom je Stari most proglašen je legitimnim vojnim ciljem, pa za njegovo rušenje u konačnici niko nije odgovarao. Razvalina, urušene kule Tara i Halebija, te devastacija susjednih objekata posvjedočili su u kasnijim godinama nezapamćenoj agresiji. Stari je na početak “novog života” sačekao jedanaest godina. Od jula 2004. most blista skoro kao u sretnim danima. Danas je simbol pomirenja i suživota i jedan od najposjećenijih objekata u ovom dijelu Evrope.

Legendarni Emir Balić sa Starog je skočio više od hiljadu puta. Dvadeset puta je bio učesnik na zvaničnim takmičenjima. Pobijedio je 13 puta. Skakao je i u ratu, kada je nedostajao luk, a posljednju lastu izveo je 1996. Iz poštovanja prema Starom, s novog mosta nikad nije skočio. Devetog novembra 1993. vijest da je srušen Stari dočekao je u Zagrebu.

Stari most je UNESCO-ova svjetska baština, a 1566. kada je sagrađen (za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog), bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Graditelj je bio mimar Hajrudin. Nakon što je rekonstruisan i potpuno obnovljen, godinu kasnije je uvršten na listu UNESCO-ovih zaštićenih spomenika kulture.

– Bio sam daleko. Supruga nije htjela da izađe iz grada, ostala je sa mojom majkom. Novinari su tražili izjave. Pristajao sam tada i govorio istinu o dešavanjima u Mostaru. Novinarka Sportskih novosti mi je i javila da je srušen Stari. Nisam mogao vjerovati. Razgovor je bio šokantan. Kasnije sam se susreo sa Mostarcima u Zagrebu. Bilo nam je teško. Moj prijatelj, doktor Zvonko Tolj je plakao za mostom, ispričao je svojevremeno za Oslobođenje prisjetio čovjek koji je cijeli vijek vezan za Stari most,piše Oslobodjenje

Od jula 2004. most blista skoro kao u sretnim danima
A onomad, kada je novi most otvoren 2004, legendarni skakač je govorio: “Ćuprija je ćuprija, a da li će nas ona ujediniti, stvar je naših glava. Oni koji su voljeli onaj most, voljet će i ovaj. A oni koji nisu voljeli onaj, neće voljeti ni ovaj.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh