Tenis

ATP je najboljim teniserima podijelio 22 miliona eura, a Novak Đoković nije dobio ništa

Novak Đoković (36) će 2023. godinu završiti kao prvi teniser ATP tabele, a uvjerljivo je prvi i kad je u pitanju zarada od nagrada na turnirima.

Novak Đoković - Reuetrs

Srbin je u konkurenciji tenisera zaradio najviše u 2023. godini, u pitanju je zarada ‘samo’ od turnirskih nagrada u koju nisu uračunati sponzorski ugovori.

Zaradio je Đoković čak 15.936.097 dolara. To je više od pet miliona dolara više od drugoplasiranog Španca Carlosa Alcaraza koji je uprihodio ‘tek’ 10.753.431 dolara. Treći na toj listi je Danil Medvjedev s 9.239.679 dolara zarade od turnirskih nagrada, a četvrti Jannik Sinner koji se zaustavio na 8.298.397 dolara.

Nakon svega je i Udruženje profesionalnih tenisera (ATP) podijelila bonuse najboljima u netom završenoj sezoni. Nagrađeno je 30 najboljih rezultata na turnirima iz Masters 1000 serije te pet najboljih na ATP 500 turnirima, a fond je iznosio 22 miliona eura. I da, Novak Đoković nije dobio baš ništa!

Osladili su se Carlos Alcaraz koji je na ime bonusa dobio 4.443.073 eura, iza njega je Danil Medvedev s 2.308.344 eura te Jannik Sinner s 2.106.872, Andrej Rubljov je dobio 1.082.956 eura, a Aleksandar Zverev s ‘tek’ 718.662 eura bonusa.

ATP je objavio razloge zašto Novak Đoković nije dobio ni centa. Srbin je u ovoj sezoni osvojio sedam turnira, među njima Australian Open, Roland Garros i US Open, a na Wimbledonu je igrao finale. Uz to je slavio na turnirima u Adelaideu, Mastersima u Cincinnatiju i Parizu te završnog Mastersa najboljih tenisera svijeta.

Ali, Đoković je propustio Indian Wells i Miami Open zbog zakona prema kojem su u SAD tada smjele ući samo vakcinisani protiv korone, što on nije, pa shodno tome niti nije mogao zaigrati. Uz to je propustio Madrid Open i Canadian Open te je ispao iz konkurencije onih koji su imali pravo na bonus jer jednostavno nije imao minimalan broj odigranih turnira u sezoni, piše biznis.ba.

I tako je, svojom krivicom, ostao bez najmanje četiri miliona eura…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh