Košarka

Finale NCAA turnira je najgledanija utakmica u historiji ženske košarke

Košarkašice LSU Tajgersa su u finalu stigle do titule protiv suparnica sa koledža Ajova Hokajs

Finale ženskog turnira u koledž košarci je odigrano pred gotovo 20.000 gledalaca u „American Airlines Center“ areni, koja je inače dom Dalas Maveriksa. Ipak, ono po čemu je ova utakmica oborila sve rekorde jeste broj televizijskih gledalaca.

Duel u kojem su košarkašice LSU Tajgersa stigle do titule protiv Ajova Hokajsa rezultatom 102:85 pratilo je 9,9 miliona preko TV signala, prema informacijama koje nudi Nislen – prestižna firma za istraživanje tržišta.

U pitanju je najgledanija utakmica ženske košarke u SAD otkad su dostupne informacije o gledanosti. Direktan prijenos na američkoj televiziji ESPN je pratilo 4,85 miliona gledalaca u prosjeku, a na vrhuncu gledanosti utakmicu je pratilo više od 12 miliona ljubitelja ženske košarke.

U pitanju je skok u gledanosti od 103 posto u odnosu na prošlo finale, a ovaj podatak dolazi poslije pojave informacija da NCAA pregovara sa medijskim kućama o novom ugovoru za medijska prava.

Dosad su muški i ženski NCAA turnir (tzv. martovsko ludilo) bili spojeni kao medijski paket. Međutim, postoji mogućnost da će usljed porasta popularnosti oni u budućnosti biti razdvojeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh