Fudbal

Nakon nereda u Mostaru, oglasili se navijači Željezničara i Veleža

U sukobu navijača FK Željezničar i FK Velež koji se dogodio u nedjelju u Mostaru povrijeđene su četiri osobe.

Dvojica navijača zadobile su teže povrede, a dvojica lakše, saopćili su u ponedjeljak iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Oglasili i akteri nereda u Mostaru.

– Manijaci (80 ljudi) uspijevaju ući u grad neprimjećeno te parkiraju auta u naselju Dolina Sunca koje je udaljena cca dva km (2,3km po Google mapsu) od Kluba navijača Red Army. Napuštaju vozila potpuno goloruki i u grupi se kreću u smjeru KN Red Army. U putu sreću momka koji izgledom odnosno načinom oblačenja liči na navijača i govore mu: “nazovi svoje i javi da nemamo oružja”.

Da li je informacija prenesena ne možemo pričati o tome. Prilaze na odprilike 700 metara od cilja, gdje sreću jednog od pripadnika RA na skuteru koji govori “eto nas”. Nedugo nakon toga se čuje zvuk rotacija i dvije marice zaustavljaju Manijake u blizini parka Alekse Šantića (cca 800 m od KN Red Army), te ih prebacuju u park kako bi se sklonili sa saobraćajnice na kojoj je već bio otežan saobraćaj zbog velikog broja zaustavljenih Manijaka. Manijaci se grupišu u parku i čekaju šta će se desiti dok ih čuvaju pripadnici MUP-a HNK – piše u uvodu zajedničkog saopćenja Manijaka i Red Army, koje je objavljeno na Facebook stranici Navijačka scena BH Tifo.

Dvije navijačke grupe opisale su i šta se dešavalo kasnije.

– Red Army brzo saznaje da su Manijaci došli u grad i da se kreću prema Klubu navijača, te planiraju kako i gdje ih sačekati. Spremaju “sačekušu” otprilike 50-100 metara od kluba navijača, te nakon saznanja policija ih zaustavlja kod parka Alekse Šantića, kada se odlučuju uputiti prema njima.

Sreću patrolu koju ignorišu i nastavljaju put prema Manijacima. U jednom trenutku sa druge strane ulice u odnosu na Manijake odnosno park Alekse Šantića se pojavljuje Red Army (cca 35-40 ljudi) vidno naoružani (drvene palice, improvizovane palice, baklje, manji broj flaša i nekoliko kamenica) i odlučni za napad na šta Manijaci reaguju dizanjem ruku u zrak govoreći da nemaju oružja i da žele fer tuču.

Vidjevši da Red Army ne reaguje na znakove koje daju, manijaci ipak kreću u sukob sa njima onako kako su i došli, bez oružja. Obzirom da dva člana nisu imala povjerenja u takav odnos sa Red Armyjem, iz sigurnosnih razloga su ponijeli po teleskopsku palicu, što je ukupno dvije teleskopske palice na strani Manijaka, i ukupno dvije potezne baklje. Izvadili su kajševe jer su jedino to imali pri ruci i krenuli u sukob.

Prvi nalet Red Armija odbijaju, odnosno ne povlače se toliko da Red Army ima prostora da izvrši potpunu ofanzivu. Policija pokušava da spriječi sukob, ali bezuspješno. Manijaci kreću u ofanzivu i povlače Red Army nekoliko metara, ali se opet grupišu i nastavljaju sukob. Manijaci uspijevaju da dođu do oružja koje posjeduju pripadnici Red Army-a (nekoliko komada) i napadaju ih njihovim palicama.

U jednom trenutku jedan momak (pripadnik Red Armyja) pada na pod i tuča se zaustavlja kako bi momka izvukli. Međutim, kada se prišlo momku da se pomogne, u čemu su učestvovale obje navijačke grupe, uvidjelo se da je momak teško povrijeđen nakon čega je sukob u potpunosti obustavljen. Momak se odvozi autom u bolnicu, nakon čega se razmjenjuje par rečenica između grupa, pružaju ruke i odlazi svako na svoju stranu,pišu Vijesti

Važno je napomenuti da je Red Army bio na usluzi Manijacima nakon sukoba, nudili su pomoć, donosili vodu. Manijake privode u prostorije policijske uprave HNK, legitimišu, zadržavaju, nakon čega ih pod pratnjom sprovode do Sarajeva – piše u zajedničkom saopćenju navijača Veleža i Željezničara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh