Fudbal

Infantino: Najbolja grupna faza u istoriji

Predsjednik FIFA-e, Đani Infantino, rekao je da je grupna faza Svjetskog prvenstva u Kataru bila “najbolja u istoriji” i rekao da neuspjesi velikih timova i broj selekcija koje napreduju ukazuju na to da fudbal postaje sve globalniji.

Gianni Infantino - FIFA.com

Bivši šampioni Argentina, Španija, Njemačka i Brazil su doživjeli iznenađujuće poraze u grupnoj fazi, a Afrika, Azija i Sjeverna Amerika bile su zastupljene u osmini finalu, sa tradicionalnim moćnim ekipama iz Evrope i Južne Amerike.

Infantino je rekao da su utakmice igrane na prelijepim stadionima i da su privukle TV publiku od preko dvije milijarde gledalaca.

“Fantastična atmosfera, sjajni golovi, nevjerovatno uzbuđenje, iznenađenja, mali timovi pobjeđuju velike timove”, rekao je on.

“Pa nema više malih i velikih timova. Nivo je veoma, veoma izjednačen. I prvi put reprezentacije sa svih kontinenata su bile u nokaut fazi, prvi put u istoriji. To pokazuje da fudbal zaista postaje globalan”.

Infantino je podstakao proširenje Svjetskog prvenstva sa 32 na 48 selekcija za sljedeće izdanje, koje će se održati u 16 gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku 2026. godine.

FIFA je bila žestoko kritikovana u nekim krugovima, jer je dodijelila domaćinstvo Kataru zbog optužbi za korupciju i kršenje ljudskih prava. Infantino je evropske kritičare u svom obraćanju pred turnir optužio za licemjerje.

On je rekao da je oduševljen brojem navijača na stadionima i fan zonama u Kataru i misli da će konačne brojke TV gledanosti premašiti pet milijardi.

“Na kraju, jednostavno želimo da pružimo malo radosti i malo osmijeha ljudima širom svijeta”, dodao je on, piše Nezavisne.

“To je ono što je fudbal, to je ono što je Svjetsko prvenstvo”, prenose “Sportske”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh