Fudbal

Prijedlog promjene formata Lige prvaka pomaže “malim državama”

Liga prvaka doživjet će velike promjene. Revolucija u najjačem evropskom klupskom takmičenju trebala bi krenuti 2024. godine.

No image - Haber.ba

I dok se Andrea Agnelli, čelnik Juventusa i evropskog udruženja klubova (ECA-e), zalaže da se Liga prvaka igra u četiri grupe sa po osam klubova i da osam najlošijih klubova ispada u Evropsku ligu, pojavili su se zagovornici drugog sistema takmičenja.

Njihova ideja, koja će biti predstavljena u septembru na sastanku ECA-e, jest da se Liga prvaka proširi na 40 ili 48 klubova. To znači da bi bilo osam grupa sa po pet ili šest klubova, ali i dalje bi se u grupnoj fazi odigralo manje utakmica nego prema Agnellijevom prijedlogu.

“UEFA je pod pritiskom da se odluči za promjene do kraja godine. Za promjenu, pritisak ovaj put ne prave klubovi iz najvećih evropskih država”, prenose agencije.

Navodno tu inicijativu predvode Ajax, Celtic i klubovi iz Švicarske i Grčke kojima bi takav format takmičenja puno više odgovarao jer bi imali veće šanse za plasman, a neki bi prvaci tih država i direktno imali osiguran plasman u grupnu fazu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh