Muzika

Red Bull RapLika: Trijumf ženskog hip hop-a

Sinoć je u sarajevskom klubu Underground održan četvrti po redu Red Bull Hip Hop night. Nakon Helem Nejse, Marčela, Frenkija, Kontre, Indiga i mnogih drugih bosanskih hip hop izvođača vrijeme je bilo da ovaj serijal ugosti tri ženske hip hop umjetnice.

Red Bull RapLika - PR/Haber.ba

Tako je nakon duge muzičke pauze pred sarajevsku publiku izašla Maysia koja je za uvod izvela akapelu nakon koje su uslijedili pjesme ‘Apetiser’ i zadnji single ‘Don’t need a thinker’.

Ljubitelji domaće hip hop muzike Maju poznaju još iz ranih dvijehiljaditih kada je nastupala u sarajevskom sastavu Saga Nostra. Iako Maysia iza sebe ima dužu pauzu i kako je sama rekla, na binu nije zakoračila skoro petnaest godina to se sinoć nije primijetilo. Njen nastup je bio suveren i sa velikom dozom samopouzdanja. Publika je nakon prvih taktova shvatila da na bini stoji talentovana i profesionalna muzičarka. Maja se za kraj zahvalila publici i najavila preostale dvije gošće iz Belgije.

Na binu je izašla vesela i jako raspoložena Nephtys koja se kratko predstavila i sa baladom nastup otvorila sa baladom. Nephtys je bila pomalo iznenađena vidjevši da grupa djevojaka u publici sa njom uglas pjeva njene tekstove, ali Sarajevska publika na koncert je došla pripremljena. U svim njenim pjesmama, koje su primjese soula, rnb-a i hip hop-a, Nepthys je naglašavali bitnost borbe žena za svoja prava, a najveći aplauz je dobila nakon što je izvela najpopularniju pjesmu ‘Sista’s be ballin’.

Nakon Nepthys na binu izlazi i posljednja gošća iz Brisela Gloria Boateng. Kao i kod Nephtys, Glorijini tekstove također podcrtavaju bitnost feminizma i borbe za prava žena, ali ovaj put za mikrofonom je energična djevojka praćena klasičnim boom bap beatovima. Gloria Boateng je njenim plesom i pokretima pokrenula kompletan Underground a najviše buke izazvale su pjesme ‘Kumasi’ i ‘Languages’.

Poslije jednosatnog nastupa dama uslijedio je open mic na koji su se ovaj put prijavili Floutajm ekipa iz Tuzle te stari poznanici Shizi MC, Adi i Drama Fernandez. Brojne goste je prije i nakon fantastičnih nastupa zabavljao uvijek raspoloženi DJ Soul koji je sa ekipom u ponoć dočekao i svoj rođendan. Sarajevska publika je još jednom mogla uživati u uspješnom Hip Hop nightu i može se zaključiti da je ovaj event bio trijumf ženskih MC-va.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh