Film i TV

Sarajevo Film Festival: Regionalna premijera filma Serviam – ja ću služiti

Mlada glumica Maria Dragus navela je da je samo pratila instrukcije tokom snimanja te da se nije bojala snimanja scena u mračnim hodnicima.

Film SFF Ja ću služiti - fena

Austrijski film “Serviam – ja ću služiti” rediteljice Ruth Mader koji se tematski bavi ženskim katoličkim školskim internatom, zabilježit će večeras u Narodnom pozorištu regionalnu premijeru u okviru Takmičarskog programa igrani film 28. Sarajevo Film Festivala.

Radnja filma je smještena u katolički internat u predgrađu Beča, namijenjenom bogatoj austrijskoj eliti. Škola opstaje ali broj vjernika je u opadanju i prostorije na višim spratovima su prazne. Ostvarenje ima notu trilera ili horora te se često zadnji prazni spratovi doimaju strašni i mjesta koja kriju tajnu.

U fokusu je i mlada časna sestra koja se bori da održi disciplinu u školi, ali i vjeru djevojčica.

Rediteljica Ruth Mader istaknula je na današnjoj konferenciji za medije kako joj je od početka bila namjera napraviti svojevrsni triler, jer i sama uživa gledajući ih.

Navela je da je radnja filma smještena u 80-e godine prošlog stoljeća jer su u to vrijeme škole tog tipa bile iznimno popularne u Austriji, a današnja tehnologija mnoge je stvari izmijenila.

“U filmu sam se bavila radikalnom vjerom, a kroz likove djevojčica se vidi koliko nisu sve iste sa stepenom vjere, neke od njih slijepo vjeruju, ali neke imaju sumnje. Ti imućni roditelji često nisu religiozni, već često internate koriste kao paravan da se riješe svog djeteta i odgovornosti”, navela je ona.

Ustvrdila je također da im je film podržala Katolička crkva te da su im pomogli u odabiru lokacije. Ona je mišljenja da Crkva kroz škole ovakvog tipa nastoji da se dokaže jer je riječ o obrazovnim institucijama visokog nivoa znanja.

Mlada glumica Maria Dragus navela je da je samo pratila instrukcije tokom snimanja te da se nije bojala snimanja scena u mračnim hodnicima, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh