Film i TV

Veliki skandal u Srbiji se ne stišava: “Gledali smo kako odvodi djevojke u sobu!”

Nakon što je priča glumice Milene Radulović izašla u javnost, jučer su policiji još dvije djevojke svjedočile se*sualnom zlostavljanju.

Milena Radulović - Novi.ba

Nakon što je priča glumice Milene Radulović izašla u javnost, jučer su beogradskoj policiji još dvije djevojke svjedočile se*sualnom zlostavljanju voditelja glumačke škole Miroslava Mike Aleksića (68). Ukupno je sedam djevojaka prijavilo Aleksića da ih je silovao i zlostavljao dok su bile maloljetnice, prenosi Blic.

Miroslav Mika Aleksić (68) vodi prestižnu privatnu školu glume u Beogradu u koju su se upisivali djeca još od osnovnoškolskog uzrasta. On će danas biti saslušan u beogradskom Višem javnom tužiteljstvu zbog prijave pet djevojaka koje su kod njega pohađale satove glume, a beogradska policija i dalje poziva sve koji su prošli slično kao poznata mlada glumica Milena Radulović (26) da im se jave. Na osnovu sadašnjih informacija policija je odlučila protiv Aleksića podnijeti kaznenu prijavu za silovanje, prenosi Blic. Za silovanje maloljetnice bi mogao biti kažnjen od 5 do 15 godina zatvora.

Beogradska policija je jučer objavila da je Miroslav Mika Aleksić uhićen zbog osnovane sumnje da je od 2012. do 2020. u prostorijama svoje škole glume u Beogradu se*sualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dvije u to vrijeme bile maloljetne. Zadržan je u pritvoru.

“Gledali smo kako odvodi djevojke u tu prostoriju pored, gdje se zadržavaju neko vrijeme. Pitala sam se kada će mene odabrati kao talentiranu i povesti me u sobu. A onda se to i dogodilo”, ispričala je policiji jedna od četiri djevojke koje su prve sa Milenom Radulović izašle sa svjedočenjem protiv Aleksića. Milena Radulović ga tereti za višekratno silovanje u dobi od 17 godina, a druge za prisilni oralni se*s. Njezina ispovjest izazvala je lavinu na društvenim mrežama u zemljama regije. Brojni beogradski glumci i glumice te druge poznate osobe dale su podršku hrabrim djevojkama.

– Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se, svjedočila je Milena Radulović u razgovoru za Blic.

Spasila si živote hiljade djevojčica, ohrabrila žene da podijele svoju muku i, što je podjednako važno, muškarce opomenula da moraju osuditi ovaj zločin, ali i podrže žene u važnoj borbi koju si započela, podržala je mladu glumicu voditeljica Nina Radulović. Znamo li koliko Milena ima među nama?

Podržala ju je i glumica Irina Vukotić. “Teško je i zamisliti tu borbu sa samim sobom u svoja četiri zida, sa nametnutim osjećajem krivice, slikama koje ti obilježe mladost. Podrška za svaku Milenu koja se odvaži progovoriti zbog svih djevojčica, koje tek trebaju ući u svijet odraslih. Koliko mama je sinoć najotvorenije razgovaralo sa svojim kćerima o ovoj temi? Koliko Milena se sjetilo nečega što je duboko potisnuto? Koliko je strašno što i dalje postoje komentari tipa: “Čime li to netko nekog izazove ili mu dade povod?”. I kad šuti, zašto šuti, a kad progovori, zašto je čekala”, napisala je Irina Vukotić.

Podršku je dala i pjevačica stare garde Ana Bekuta: Jučer se dogodila velika stvar za Srbiju i naše društvo: Milena je progovorila. Mnogo je Milena u svim sferama društva, u školama, institucijama, kompanijama. Žene uglavnom šute jer znaju da će ispasti krive što su obukle suknju ili što nisu odmah progovorile, a deca šute jer misle da su saučesnici u tim monstruoznim činovima. Milena hvala ti što si progovorila. Spasila si barem još jednu djevojku pakla koji si prošla. Devojke, niste same. Niste krive”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh