Estrada

Instruktor kajt-surfinga objasnio šta se dogodilo na dan kada je stradao Gru

Bilo je košave, jugoistočnog vjetra, dosta oblaka, sve prognoze su najavljivale nevrijeme, a nevrijeme se dešava u momentu, znači, mogli su da se vide crni oblaci, a oni kad se pojave, izlazi se iz vode, ne čekamo posljednji trenutak, tim riječima je iskusni kajt-surfer Miljan Bošković objasnio okolnosti s kojima se suočio Dalibor Andonov Gru na dan pogibije.

Dalibor Andonov Gru - Kurir.rs

Instruktor kajt-surfinga Bošković ovim sportom se bavi već 18 godina i on je za TV Prvu objasnio kakav je sport kajting, koliko je opasan i šta predstavlja potencijalne rizike.

Košava koja je puhala tog dana je stala i to je zatišje pred buru. Svi kajtovi su pali i oni su počeli da pakuju tu opremu, to se zove self-rescue (samospašavanje), a dok se to događalo, u sekundi se okrenuo vjetar s jugoistoka na sjeverozapad, usljed te velike oblačnosti – rekao je Bošković.

On je dodao da je vjetar, najvjerovatnije, dostizao brzinu između 50 i 70 čvorova, odnosno 100-120 kilometara na sat.

Košava je bila nestabilna, što je znak da to nije bio pogodan dan za kajt surfing. Ljudi koji se bave ovim sportom umiju da ocijene, ali desi se i greška. Ovakve stvari se dešavaju i ljudima koji su iskusni – kazao je Bošković.

Dodao je i da je Dunav zona visokog rizika zbog panjeva i nestabilnog vjetra.

Drugačije je na moru, gdje je vjetar mnogo čistiji. Ovdje vjetar prelazi preko drveća i prati Dunav, a košava je nestabilna – objašnjava.

On je ponovio da iskusni kajt-surferi, u momentu u kome vide crne oblake, odmah obustavljaju aktivnost, jer “nevrijeme ne stigne za pola sata, već za 30 sekundi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh