Nauka

Otkrivena nova vrsta tarantule koja sija u električnoplavoj boji

Tajlandski YouTuber za divlje životinje JoCho Sippawat i istraživač pauka Narin Chomphuphuang zapravo su krenuli da posmatraju vrstu tarantule koja živi u šupljim deblima bambusa.

NARIN CHOMPHUPHUANG

Međutim, dok su tragali za smeđom životinjom u južnoj tajlandskoj provinciji Phang-Ngafanden, naišli su na potpuno novu vrstu tarantule: svjetlucavoplavu Chilobrachys natanicharum.

“Pronašli smo novu vrstu tarantule koja ima fascinantnu plavo-ljubičastu nijansu koja podsjeća na električne plave iskre”, rekla je za CNN Narin Chomphuphuang, istraživačica na Odsjeku za entomologiju i biljnu patologiju Univerziteta Khon Kaen. Svoje otkriće objavili su u naučnom časopisu ZooKeys, piše BosnaInfo.

“Plava je jedna od najrjeđih boja pronađenih u prirodi, što plavu boju životinja čini posebno fascinantnom”, rekla je Chomphuphuang.

“Tajna iza jarkoplave boje ovog pauka ne leži u prisustvu plavih pigmenata, već u jedinstvenoj strukturi njegove dlake, koja ima ugrađene nanostrukture. Oni manipulišu svjetlošću tako da svjetluca plavo.”

Rijetkost plave boje u prirodi je posljedica poteškoća u apsorpciji i reflektiranju svjetlosti određenih valnih dužina.

“Da bi izgledao plavo, objekat mora apsorbirati vrlo male količine energije dok reflektuje plavu svjetlost visoke energije”, što predstavlja izazov.

Novootkrivena tarantula živi u šupljinama drveća, što otežava hvatanje. Istraživači su morali da se penju na drveće kako bi ih namamili, rekla je Chomphuphuang.

“Tokom naše ekspedicije išli smo uveče i noću za vrijeme oseke i uspjeli smo uloviti samo dva primjerka”, dodao je.

Sa opadanjem šuma mangrova, uglavnom zbog krčenja šuma, električnoplava tarantula je sada i jedna od najrjeđih tarantula na svijetu, prema Chomphuphuang.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh