Nauka

Naučnici slučajno otkrili ‘zlikovca’: Pogledajte šta se dešava u našim ustima i uništava nam zube

Bakterije i gljivice mogu udružiti snage kako bi napravili haos s našim zubima, slučajno je otkriće naučnika.

superorganizam u ustima - SCience Alert

Prilikom ispitivanja mikroba koji uzrokuju agresivno propadanje zuba kod male djece, Zhi Ren, stomatološki istraživač s Unvierziteta u Pennsylvaniji, primijetio je dva različita organizma koji su pod mikroskopom predstavljali “ujedinjen front”.

Daljnja istraživanja u laboratoriju istraživala su kako te bakterijsko-gljivične nakupine u ljudskoj slini mogu djelovati zajedno u ustima i uzrokovati bolest koja uzrokuje truljenje zuba.

Nalazi otkrivaju nekoliko ‘nastalih funkcija’ klastera, zbog kojih se vrsta ponaša gotovo kao potpuno novi superorganizam – uključujući nove sposobnosti kretanja i širenja po našim zubima. Spojeni patogeni uhvaćeni su kako rade stvari koje inače ne bi mogli sami.

Bakterije, Streptococcus mutans, koje inače miruju više nisu bile vezane samo za sline. Autostopirajući na produženim krakovima gljivice Candida albicans bakterije su se sada mogle kretati ‘skačući’, kontinuirano rastući dok se šire.

“Ovo otkriće superorganizma revolucionarno je i neočekivano”, kaže mikrobiolog Knut Drescher s Univerziteta u Baselu u Švicarskoj. “Ovo niko nije predvidio”.

Ipak, nije da bakterije i gljivice nikada prije nisu pronađene kako rade zajedno. Višestanični biofilmovi uzrokuju mnoge ljudske infekcije. Međutim, naše znanje o tome kako se te zajednice razvijaju i funkcioniraju ostaje ograničeno.

‘Superorganizam’ u našim ustima također pokazuje jaču toleranciju na antimikrobna sredstva i četkanje. Prilikom testiranja superorganizama na površinama sličnim zubima, istraživači su otkrili da se bakterije kreću brzinom većom od 40 mikrona na sat, slično brzini kretanja molekula za zacjeljivanje rana u ljudskom tijelu.

U roku od nekoliko sati nakon što su se dva patogena vezala, autori su uhvatili bakterije kako skaču na podloge udaljene 100 mikrona, udaljenost koja je više od 200 puta veća od njihove uobičajene dužine tijela.

Koliko je timu poznato, niko drugi na svijetu nije prijavio ovu vrstu mobilnosti.

“Dinamičke gljivično-bakterijske interakcije dovode do superstruktura biofilma koje uzrokuju opsežna i ozbiljnija oštećenja površine zubne cakline”, pišu autori.

Ako se bakterije i gljivice nekako mogu spriječiti da se međusobno vežu, istraživači misle da bi to moglo pomoći u sprječavanju karijesa.

Ali otkriće je važno i iz razloga izvan stomatološkog rada. Nova otkrića mogla bi pomoći objasniti kako slični superorganizmi šire zarazne bolesti ili uzrokuju kontaminaciju okoliša takvom brzinom: “Ovaj kolektivni višestanični migracijski način otvara intrigantne mogućnosti”, pišu autori.

Studija je objavljena u PNAS-u.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh