Nauka

Na meteoritima pronađeni dokazi da je život na Zemlju došao iz svemira

Ključni gradivni elementi DNK i RNK, koje u prethodnim ispitivanjima meteorita naučnici nisu uspijevali da otkriju, sada su konačno identifikovani, što ukazuje na to da život na Zemlji možda zaista vodi porijeklo iz dalekog svemira.

Ilustracija - Pixabay/PEBF

DNK je sačinjen od četiri glavne baze – adenina (A), citozina (C), guanina (G) i timina (T). Njen sestrinski makromolekul RNK takođe u sebi ima adenin, citozin i guanin, ali umjesto timina sadrži uracil (U).

Naučnici dugo spekulišu o tome da su ove baze mogle na Zemlju da budu donijete preko meteorita i brojna istraživanja su baš to provjeravala, ali do sada su samo utvrdili prisustvo adenina i guanina, ali ne i citozina, timina i uracila.

Baze nukleinskih kiselina dijele se u purine i piramidine. Purini su ranije otkriveni u meteoritima, a sve do sada su nedostajali piramidini, koje su manje strukture.

Sada su naučnici u ostacima meteorita konačno otkrili sve piramidine i purine koji čine DNK i RNK.

“Prisustvo pet glavnih baza nukleinskih kiselina u meteoritima moglo je da doprinese pojavi genetskih funkcija prije nego što se život javio u ranim danima Zemlje”, ističe Jasuhiro Oba, astrohemičar na univerzitetu na japanskom ostrvu Hokaido.

Stručnjaci su koristili najsavremenije analitičke tehnike originalno dizajnirane za genetičko i farmaceutsko ispitivanje i otkrivanje najmanjih količina baza nukleinskih kiselina.

Oba navodi da su one najmanje 10 do 100 puta osjetljivije nego prethodni metodi korišćeni u pokušajima otkrivanja piramidina u meteoritima, piše RTS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh