Nauka

Otkrivena još 2 dostupna lijeka koja mogu umanjiti smrtnost od kovida kod teških kliničkih slika

Velika podrška dosadašnjem otkriću deksametazona.

Koronavirus - Srbijadanas.com

Pronađena su još dva lijeka koja za četvrtinu mogu umanjiti smrtnost kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom kovida 19.

Protivupalni lijekovi, koji se daju intravenski, mogu spasiti svakog 12 pacijenta, kažu istraživači koji su sproveli ispitivanje u jedinicama intenzivne njege u Britaniji.

Snadbijevanje ovim lijekovima već je dostupno širom Velike Britanije, tako da se odmah može početi sa njihovom primjenom, ističu stručnjaci.

U britanskim bolnicama trenutno se nalazi preko 30.000 pacijenata sa kovidom, što je za 39 posto više nego u aprilu.

Vlada Velike Britanije blisko sarađuje sa proizvođačem, kako bi osigurala da lijekovi tocilizumab i sarilumab i dalje budu dostupni pacijentima.

Osim što mogu spasiti život, terapija ovim lijekovima ubrzava oporavak pacijenta i smanjuje vrijeme koje kritično bolesni pacijenti provode na jedinicama intenzivne negje za otprilike sedam dana.

Čini se da oba deluju podjednako efikasno i dodaju prednost nad već pronađenim i jeftinijim deksametazonom.

– Na svakih 12 pacijenata koje liječite ovom terapijom možete očekivati da ćete spasiti jedan život. To je veliki efekat! – rekao je vodeći istraživač prof. Entoni Gordon sa Imperijal koledža u Londonu.

Profesor Stiven Povis, nacionalni medicinski direktor Nacionalne službe za javno zdravlje kaže da je više nego dobrodošla ova vijest.

– Činjenica da sada postoji još jedan lijek koji može pomoći u smanjenju smrtnosti pacijenata sa kovidom. Ovo je još jedan pozitivan razvoj u nastavku borbe protiv virusa – istakao je.

Pomenuti lijekovi imaju za cilj da smanje upale, koje kod pacijenata sa kovidom mogu prerasti u prekomjerne, odnosno izazvati tzv. citokinsku oluju koja može biti pogubna.

Ljekarima se savjetuje da ovu terapiju primjenjuju kod svakog pacijenta sa kovidom, uprkos tome što prima deksametazon, kojem se stanje pogoršava i potrebna mu je intenzivna njega.

Nalazi istraživanja koje prenosi BBC još uvijek nisu recenzirani niti objavljeni u nekom medicnskom časopisu, piše “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh