Nauka

Novo otkriće naučnika: Majčino mlijeko možda je lijek za bolest od koje svi strijepe?!

Mlijeko majki koje su preležale koronavirus moglo bi da se koristi za zaštitu od bolesti COVID-19, najnovije je otkriće naučnika sa Amsterdamskog univerziteta.

Dojenje - Maminamaza.com

Analizirajući uzorke mlijeka trideset dojilja pozitivnih na COVID-19, naučnici su otkrili antitijela koja mogu da pomognu u liječenju i prevenciji ove bolesti.

“Majčino mlijeko bi moglo da bude korišćeno za rizične grupe kada se pojavi sljedeći talas ove infekcije”, kaže profesor Hans vab Gudover iz Dječije bolnice pri Amsterdamskom univerzitetu.

On dodaje da da bi se, nakon pijenja mlijeka, antitijela mogla čak “zakačiti” za sluzokožu i zatim napadati virus prije nego što uđe dublje u tijelo.

Kada virus uđe u organizam, imuni sistem radi na stvaranju antitijela, koja se prikače na površinu virusa, onesposobljavajući ga ili ga obilježavajući kako bi ga ćelije imunog sistema uništile.

Kada se virus drugi put pojavi, imuni sistem brzo proizvodi ovo oružje, kako virus ne bi mogao opet da izazove infekciju.

Po ovom principu rade i vakcine – izlažući osobu bezopasnoj količini infekcije, one podstiču organizam da stvori antitijela, i omogućavaju da imuni sistem nauči da prepozna napadača ukoliko se kasnije pojavi u tijelu.

Ledene kockice mlijeka kao lijek?

Umjesto da se majčino mlijeko samo pije kako bi se unijela ova antitijela, naučnici smatraju da bi još bolji efekat imalo uzimanje mlijeka u obliku kockica leda koje bi se polako otapale u ustima.

Na taj način bi antitijela imala duži kontakt sa ćelijama sluznice disajnih puteva i organa za varenje, pa bi se samim tim lakše stvorio ovaj zaštitni sloj, prenose “Detinjarije“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh