Nauka

Koje su to troslojne maske i kako izgledaju? Problem sa njima je ako su predebele, ali isto tako i ako su pretanke

Mnogo se prašine diglo nakon najave da će đaci od 1. septembra (Srbija) u školu morati da nose maske, ali ne bilo kakve, već – troslojne platnene!

Maska - Blic.rs

Već sutradan to je demantovao dr Predarg Kon, član Kriznog štaba u borbi protiv kovida-19, ali su maske i dalje jedna od glavnih tema među građanima. A posebno te čuvene troslojne.

Ako ne znate, hirurške maske koje nosi veliki broj građana Srbije, takođe su troslojne.

Prvi sloj treba da štiti onog ko je nosi, drugi je upijajući, a treći se nalazi blizu lica i štiti ostale osobe od onog koji je nosi – objasnila je za RTS Valentina Bogdanov iz “Apoteke Beograd”.

Po njenom mišljenju platnene takođe mogu da se nose, ali njihova efikasnost zavisi od teksture.

Ako je deblji sloj onda se čovek znoji, teško diše, a maska se brže vlaži. Na drugoj strani, ako je tanji, onda nema prave zaštite. Dakle, treba odabrati odgovarajuću masku – kažu iz Apoteka “Beograd”.

Kako su dodali iz ove apotekarske ustanove, oni su poručili specijalne dječje troslojne maske koje će se uskoro naći u prodaji, prenosi “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh