Nauka

“Ruska vakcina je genetski modifikovana, koronu nikada nećemo iskorijeniti” – Virusolog Ana Gligić zaprepastila izjavom

Od mjera prevencije, smatra Gligićeva, maske su najbolji izbor. U svakom slučaju, trebalo bi pratiti savjete i izvještaje epidemiologa.

dr Ana Gligić - Slobodna Dalmacija

Rusija je nedavno registrovala prvu svjetsku vakcinu protiv korona virusa. O tome da li je bezbjedna i da li će biti efikasna govorila je, gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, virusolog Ana Gligić.

U ovu vakcinu su ruski naučnici, zajedno sa Putinom, uložili svoje ‘Ja’. Moramo vjerovati onome što kažu, iako znamo jako malo o njoj. Jedino znamo da je napravljena na jednom bezazlenom adenovirusu, koji kod ljudi izaziva običnu prehladu – kaže virusolog Gligić.

Ona je objasnila da je ova vakcina, u stvari, genetski modifikovana.

Oni su iskoristili oslabljeni virus, ukoji su ugradili dio sadašnjeg korona virusa koji će obezbjediti stvaranje antitijela, a neće naškoditi organizmu – objasnila je.

Kako kaže, glavna uloga vakcine je da zaustavi infekciju, da se izvrši imunizacija stanovništva i da mi ovu koronu svedemu na najmanju mjeru – da se više ne pojavi u epidemijskoj i pandemijskoj formi. Nećemo je iskorijeniti, ali bi trebalo da dostignemo imunitet do 60% na globalnom nivou, a to ćemo dostići, prenosi portal “B92“.

Pročitala sam da vakcina daje imunitet na dvije godine. To je nemoguće reći, jer tek osam mjeseci znamo za ovaj virus. Ali, ako su ruski naučnici radili na SARS-u, pa su zamrzli istraživanja, oni su mogli da ih nastave. Zato su tako brzo mogli da kažu i trajanje imuniteta, i efikasnost, i bezbjednost vakcine – kaže Gligićeva.

Objasnila je i da bi trebalo dugo da se radi za ovu vakcinu, ali ne koliko i za klasične, za koje je potrebno oko tri godine. Takve klasične vakcine prolaze velika istraživanja, ali možda traju i čitav život.

Istakla je i da je virus potekao iz prirodnog žarišta, pa ne može nikada potpuno da nestane. Koronavirusi postoje u prirodi u raznim formama, a rezervoar su slijepi miševi.

Da je virus nastao u laboratoriji, za ovih osam mjeseci, već bi se neko pohvalio rezultatom. Jeste da se malo zna o vakcini, međutim, ne bi trebalo pričati o prestižu. Ova vakcina se daje u dvije doze, znači 14 milijardi doza se daje na planeti. Ima mjesta za sve proizvođače – objašnjava.

Koliko je značajno što je vakcina dobrovoljna?

Jako je značajno. Ako bismo išli na obaveznu vakcinaciju, a kod nekih grupa se pojave komplikacije koje ni nemaju veze sa vakcinom, mogli bi njoj da se pripišu. Predviđeno je da u početku mala djeca ne primaju vakcinu, jer imaju nasljedni imunitet – kaže Gligićeva.

Ne smatra da je vakcina opasna po zdravlje ljudi, jer ne vjeruje da bi rizikovali svoj ugled i ruski naučnici, a ni predsjednik Vladimir Putin. Kako kaže, trebalo bi primiti i vakcinu protiv korona virusa, ali i protiv gripa, jer ne bi bilo dobro da se udruže i grip i korona virus – tada može doći do komplikacija.

Kako Srbiji ide sticanje kolektivnog imuniteta?

Mi već sada imamo da je više od polovine naših bolesnika koji su testirani bez ikakvih kliničkih znaka. Ne moraju u bolnicu, ali moraju u izolaciju. To je takozvano prirodno prokuživanje. Može da pređe sa svih životinja iz prirode na čovjeka, to su takozvani intermedijalni prenosioci – objasnila je Gligićeva.

Od mjera prevencije, smatra Gligićeva, maske su najbolji izbor. U svakom slučaju, trebalo bi pratiti savjete i izvještaje epidemiologa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh