Nauka

Imunolog smatra da je za savršenu zaštitu pored maske potrebna još jedna stvar: “Znam da zvuči čudno, ali onda vam se neće desiti ništa”

Dr Antoni Fauči, američki imunolog, u intervjuu za “Market Watch” rekao je da postoji mogućnost da će u nekom trenutku biti objavljena preporuka o zaštiti očiju zarad sprečavanja infekcije kovidom-19.

Maska - Ilustracija / Krenizdravo.rtl.hr

Dr Dženifer Ašton u intervjuu sa Faučijem za “ABC” pitala ga je da li postoji mogućnost da jedna od preporuka bude nošenje zaštitnih naočara, a on je odgovorio: “Može da se desi. Znam da zvuči čudno, ali jedno tako ste potpuno sigurni da vam se neće desiti ništa“.

Naime, pošto se virus prenosi kapljično, maska štiti, ali i dalje postoji mogućnost da se pojedinci preko suznog kanala zaraze.

Po riječima Antonija Faučija najbolja zaštita u teoriji bi bila da je sluzokoža uputpunosti zaštićena.

Ako imate naočare, treba da ih koristite“, dodaje imunolog.

Centar za preventivne i zarane bolesti nije još uvijek uzeo u obzir nošenje zaštitnih naočara, a riječi Antonija Faučija su izazvale dosta pažnje na društvenim mrežama.

Savjetuje se nošenje zaštitnih naočara samo u zdravstvenim sistemima kako bi se spriječila potencijalna transmisija zbog prisustva velikog broja pacijenata“, dodaju iz Centra za preventivne i zarazne bolesti, i naglašavaju da one nisu potrebne tamo gdje je mali broj zaraženih i gdje ne postoji veći rizik, piše “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh