Nauka

“Nije isto ako ste sa zaraženim bili 15 minuta ili cijelo veče i da li ste se sa njim grlili, ljubili ili ne” – Od čega zavisi kolika količina virusa će preći sa oboljelog

“Kontaktom se smatra osoba koja je bila u bliskom kontaktu duže od 15 minuta, bez maske i bilo kakve zaštite”..

Koronavirus - Zena.blic.rs

Ovih dana u stručnim krugovima razgovarali smo o metodama istraživanja kontakata koji su bili u neposrednoj komunikaciji sa pozitivnim osobama, rekla je danas direktorica Instituta “Batut” dr Verica Jovanović i objasnila šta se zapravo smatra kontaktom za zaraženom osobom.

Kontaktom se smatra osoba koja je bila u bliskom kontaktu duže od 15 minuta, bez maske i bilo kakve zaštite – objasnila je ona danas na pres- konferenciji Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Kako dalje kaže, što se tiče kontakata, biće donijeta stručna odluka sa instrukcijom koja je u primjeni.

Jedini problem je da je transmisija toliko velika da se ne može pratiti. I istraživanje i praćenje u porodici je od velikog značaja – istakla je.

Od čega zavisi “količina” virusa

Direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović je govorio o infektivnosti virusa.

Količina virusa zavisi od poštovanja mjera i vremena izlaganja. I nije svejdeno da li ste sa nekim proveli pola sata, dva sata ili cijelo veče i da li ste se sa tom osobom izljubili, izgrlili, iščestitali – rekao je on.

Kako dodaje, infektivnost virusa zavisi i od izvora infkcije – da li je sa izraženim ili neizraženim simptomima.

U ovakvoj situaciji kada imamo veliki broj zaraženih mi treba da se ponašamo kao da je svako zarazan. Epidemiološke studije o tome će se raditi kada epidemiolozi budu imali vremena za to – istakao je Stevanović, prenosi “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh